С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Хайде на мекичките!

Купете си горещи, току-що изпържени мекици или бухтички. Този артикул единствено днес се предлага пред сградата на община Шумен, където майсторките предлагат на място приготвени своите вкусотийки. Атракцията е част от Кулинарната изложба в рамките на Фолклорния фестивал „Шумла“, който стартира снощи и ще продължи до неделя, включително.

На алеята пред общината днес са разположени десетки щандове с вкусни гозби и сладкиши, сътворени саморъчно от местните непрофесионални шефове в домашните кухни. Специалитетите им обаче по нищо не отстъпват на професионалистите. Тази година ги няма любимите гюзлемички на майсторките от Градище, но в замяна има още много интересни и вкусни блюда.

Тази година, освен традиционните читалища, които редовно участват, за пръв път щанд откри и арменското читалище „Уйлям Сароян“, а представителките с традиционни носии, рекламираха арменската кухня. Темата им е „Блюда от миналото“, затова от щанда им можете да си купите арменски сладки, арменска баклава, постни лозови сарми, арменски бойкоси, соленки със сирене и още много арменски вкусотийки. Надявам се момичетата да продадат всичко, за да докажат, че успешно продължават традициите на предците си.

Ако побързате, ще можете освен да опитате храната с очи, ще можете и да си купите цели тави – сладкиши или пещяна манджа, или пък да заложите на гурме парченца. Всичко е по избор, за да доставите върховно удоволствие на небцето, а и да зарадвате участничките в кулинарното състезание, купувайки си именно от техните специалитети.

Кулинарната изложба има състезателен характер и специално жури ще оцени готварските и сладкарските умения на всеки щанд. Това, обаче, според нас не е важно, защото сме сигурни, че всяка от участничките е вложила всичката си любов и умения, приготвяйки своя специалитет.

Кулинарната изложба ще приключи до около 14 ч., така че побързайте.

Ако не ви се гледат кулинарни шедьоври, елате довечера пред сградата на общината, за да видите шествието от Градската градина до сградата на Община Шумен от 17 ч. и концертите на ансамблите „Мадара“ и „Гайтани“, чието представяне започва от 18 ч. на откритата сцена пред общината. След тях, от 19 ч. на същата сцена ще започне концерт-спектакъл „Приказна нощ“ с участието на народната певица Деси Добрева, народна формация и оркестър „Виво Монтана“.

В неделя плед общината от 11,00 ч. е Хоротеката – с участието на танцовите формации „Омая“, „Гайтани“ и „Шарена черга“. Елате да научите още някое хорце.

В 13,00 ч. е закриването на Фолклорния фестивал „Шумла“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *