С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,884

Фотодокументална изложба

На 2 март, в 17:00 ч. в Изложбена зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще бъде открита фотодокументалната изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов”. Текстовете на изложбата са откъси от книгата на прапоршчик Кисов „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877–1878”, считана за едно от най-ранните и достоверни описания на войната от очевидец на военните действия, а за илюстративен материал са използвани гравюри и рисунки от Иллюстрованная хроника войны, Русско-турецкая война в картинах, The Graphic, Le Monde illustré и др. Изложбата, организирана от Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа” в Казанлък, може да бъде разгледана в шуменската библиотека до 14 март.

Пак на 2 март, в 17:15 ч. във фоайе – II етаж на библиотеката доц. д-р Стефан Минков ще изнесе беседа по темата и по повод националния празник на България 3 март.

Кой е Стефан Кисов

Роден e на 12 декември 1849 г. в Болград, Бесарабия. Произхожда от семейство на български преселници от гр. Елена. През 1876 г. завършва Военното пехотно училище в Одеса. Записва се като доброволец в Сръбско-турската война от 1876. Командир е на Трета рота на Втори батальон на Руско-българска бригада.

По време на Руско-турската война от 1877–1878 г. Стефан Кисов участва в Българското опълчение с чин прапоршчик. Като такъв е назначен за командир на Трета рота на Трета опълченска дружина. Отличава се в сраженията срещу турските войски при Стара Загора като един от спасителите на Самарското знаме и в епичните боеве на Шипка, в разгрома на турската армия при Шейново. Участва и при разбиването на черкезките и башибозушките сили при с. Садово и с. Кадърфакли (дн. Везенково). Награден е с руски орден „Св. Владимир” – IV степен.

След войната служи като офицер в новосъздадената Българска армия. До 21 септември 1885 г. Стефан Кисов е севлиевски окръжен воински началник, след което е назначен за командир на II Струмски пехотен полк. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. е командир на Брезнишкия отряд. Капитан Стефан Кисов е герой в боя при Брезник. На 6 ноември 1885 г. край Брезник се провежда едно от най-важните сражения в Сръбско-българската война. Отрядът на капитан Кисов, част от II Струмски пехотен полк, отстъпва пред сърбите с цената на многобройни жертви. Сражението обаче забавя фатално с един ден Моравската дивизия и тя не само не успява да стигне навреме за битката при Сливница, но е разбита и отхвърлена далеч от фронтовата линия.

За проявено командирско умение и лична храброст Стефан Кисов е награден с орден „За храброст” – IV степен. След края на войната е назначен за командир на I Софийска пехотна бригада.

Заради неодобрението на русофобската  политика по време на Регентството (1886–1887) е уволнен от армията. Умира на 24 ноември 1915 г. на 67 години в София.

 

 

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *