Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 105

Форсират имунизациите

Да започне масирана информационна кампания за ваксиниране на жителите на община Шумен срещу коронавируса, реши на разширено заседание днес Общинският кризисен щаб. Според директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова сега моментът е изключително благоприятен за засилване на имунизационната кампания, защото заболеваемостта е спаднала до 37 на 100 000 души население. „Ваксините не са опасни. Те не заразяват, не променят ДНК-то на човека и не водят до стерилитет при младите жени. Въпреки бързата разработка на медикаментите те са изпробвани както другите препарати“, успокои присъстващите д-р Калоянова. Към този момент едва 9.3% или 28 541 души от населението в област Шумен е с поставена ваксина срещу COVID-19. Средният процент за страната е малко над 12.

12 399 души в Шуменско са със завършен имунизационен цикъл, което е 7.5% при над 9% средно за страната, отчете  д-р Калоянова. На заседанието присъстваха кметът на Община Шумен Любомир Христов, кметовете на селата в общината, медиаторите в ромските общности, представители на пенсионерски клубове, граждани.

Отчетено бе, че към момента ваксинацията протича бавно, а РЗИ пое ангажимент при сформиране на групи по селата с минимум 10 души, които желаят да се имунизират да изпрати мобилен екип.

Местната администрация е разпратила информационни писма до 25 фирми в региона с предложение мобилни екипи да ваксинират работниците. „До момента обаче нямаме посочен брой хора, които искат да се имунизират”, заяви кметът Любомир Христов.

Стана ясно, че към момента здравната инспекция разполага с ваксини на „Пфайзер“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“, като първите три са двудозови, а четвъртата еднодозова. 21 дни е срокът от първа до втора игла при „Пфайзер“, а 28 при „Модерна“. Реимунизацията с „Астра Зенека“ става след 10 седмици.

„В община Шумен броят на поставените дози към 31 май е 17 570, което показва, че 10 163 са получили и втора доза. В Шумен са поставени 1 640 дози, което означава, че са обхванати над 10 000 души”, обобщи д-р Калоянова. В селата на общината най-много дози са поставени в Царев брод – 170, а най-малко в Костена река – 2.

Д-р Калоянова информира още, че е добре е да се завърши пълният имунизационен цикъл, за да може да се получи зелен електронен сертификат за Европейския съюз, който влиза в сила от 1 юли. Предвидена е имунизация за неваксинираните членове на секционни комисии за предстоящите на 11 юли извънредни парламентарни избори, освен тях обаче този път ще се поставят ваксини и на членовете на семействата им.

РЗИ-Шумен има готовност да ваксинира и трудно подвижни хора по домовете им. За да се ускори процесът на ваксиниране вече е разрешено на личните лекари да поставят ваксини и на хора, които не са техни пациенти.

Снимки Зорница Георгиева

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *