С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Фонтани пред съда

Изглед към градинката откъм северозападния ъгъл на съда.

Шадраван ще замени стърчащия от години слънчев часовник пред Съдебната палата в Шумен. Това предвижда проект на колектив с ръководител арх. Красимир Генов, който бе представен на пресконференция днес в общината. Проектът предвижда реновиране на цялото площадно пространство пред палатата, част от пешеходната зона, реновиране на пешеходните настилки, подмяна на старите пред входа на палатата. Предвижда се реновиране и саниране на зелената система в парка и около него, каза арх. Генов. На представянето на проекта присъстваха кметът Любомир Христов, зам.-кметът Боян Тодоров и гл. Арх. Дияна Стефанова.

Най-атрактивни ще бъдат двата водни елемента в пространството – водната каскада и шадраванът или т.нар. водно огледало. Каскадата ще се намира на досегашната стена пред сградата като се запази съществуващата нивелацията. Запазва се и контурът на съществуващия правоъгълник, където ще се ситуира водното огледало също в правоъгълна форма. То ще работи с оборотна вода и ще бъде изградено по начин, който да осигурява минимални разходи на енергия, коментира арх. Генов. Фонтанът ще работи на спокоен и атрактивен режим като ще бъдат монтирани  два линейни елемента с по 20 дюзи, които ще изхвърлят 3-4 метрови струи и ще могат да се регулират и да правят различни фигури, поясни ВиК-проектантът Деян Джанков. Ще има още елементи – тип гъба, които ще работят ежедневно. Водните фигури във фонтана ще могат лесно да се пренареждат, коментира още Деян Джанков.

Водната каскада ще е разположена във вид на стълба между двата подхода към палатата. Водата  ще се стича на водоскоци от 8 постоянни дюзи и 4 празнични. Водната струя ще се движи в тип водопад, ккато и в бълбукащи еднометрови стълбове, личи в проекта. И за двата водни обекта се предвижда да имат ниски експлоатационни разходи – 12 кW застроена мощност, а водата да бъде оборотна. Каскадата ще бъде изградена от гранитни блокове, които са налични в общината, както и ще се използва постамента на стъпалата пред сградата.

Настилката в градинката ще бъде изработена от павета с кварцово покритие и ще има различни окраски. Шарените елементи са препратка към българската шевица, а цветът им за разлика от снимките ще бъде в есенни окраски, поясни арх. Генов. Сегашната хлъзгава при дъжд настилка пред самата сграда ще бъде заменена с нова, устойчива и ще бъде по-официална в цветовете сиво и черно.

 

От бул. „Славянски“ в градинката ще се влиза покрай каменен надпис „Шумен“ . От двете страни на каскадата ще бъдат поставен стилизирани копия на гербовете на Шумен и на България, които ще бъдат художествено осветени.

В парка ще бъдат запазени двете цветни пространства край фонтана, но засега проект за оцветяването няма. Ще бъдат подменени и тротоарите около градинката, ще бъдат окастрени или подменени с нови старите дървета. За да се оформи целия ансамбъл ще бъде реновирана оградата и пространството пред  сградата на Военния клуб, коментира арх. Стефанова.

Проектът предвижда и ново енергоспестяващо  осветление както в парка, така и пред военния клуб.

За реализацията на проекта Министерският съвет отпусна 500 000 лв. за реновирането на пространството, което да се върже с цялостния ремонт на пешеходната зона, която ще се ремонтира по програмата „Региони в растеж“, каза кметът Христов.

Проектът предвижда охлаждане на района чрез т.нар. „мъглуване“, а при наличие на остатъчни средства архитектите ще проектират и изграждане на автоматична поливна система.

Предстои откриване на процедура зъ възлагане на поръчката за изпълнение, каза Боян Тодоров. Според него целта е строителните работи да стартират през май и да приключат до лятото.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *