Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 387

Фантазиите на Виктория

Четвърта самостоятелна изложба на Виктория Михова /13г./ бе открита днес в НЧ “Боян Пенев-1949”, кв. Тракия в  Шумен.  Експонирани са 47 графики, рисувани в последната една година от младата художничка. Първата си изложба тя направи едва на 6 години, а втората и третата на 7 и 9 г. Виктория  учи в СУ “Сава Доброплодни” – до 4 клас бе в паралека с усилено изучаване на рисуване, а от 5 клас досега – с изучаване на руски език.  Тийнейджърката има редица награди, като последната е трето място в международния фестивал “Утринна звезда”.

В своите картини е представила онова, което е почувствала и видяла, във всички рисунки има настроение, каквото е и мотото на изложбата – „Графични настроения“. „Малко се страхувах, че няма да изглежда добре, но сега съм удовлетворена. Радвам се, че това стана, можеше и по- добре, винаги има място за по-добра работа. Радвам се, обичам да рисувам и съм щастлива, че правя хората щастливи.“, каза Виктория при откриването на изложбата, като не пропусна, в нейния стил, да добави и доза критичност.

Според първата и учителка по рисуване художничката Марияна Петкова, интересното, което показва Виктория Михова в тази изложба е, че тя включва рисунъка на образите в своите тематични идеи като прибавя цветовете, но по много фин начин. „Един художник би трябвало да владее рисунката на образа, тя показва двуизмерни рисунки, но допълнителните разработки на линията, която рисува – лице, обект от природата и т.н. – с тази силуетност на линия и петно, тя го прави по много деликатен начин като балансира линейното изображение с цветовото разработване. Тя почти няма изцяло графични черно бели рисунки, използва и цвета, който й дава възможност да акцентира върху образа, в зависимост от това, какво иска да подскаже като най-важно в рисунката.“, каза Марияна Петкова.

Художничката Марияна Петкова оцени високо постиженията на своята ученичка.

Според нея стилът на Виктория е характерен за анимационното рисуване,  за манга рисуване, за различни стилове, които се използват в анимация, в компютърните приложения. „В изложбата има и дори рисунки, които са рекламни, а това е много актуално, търсят се такива идеи за постери, технологията навлиза в битовия живот, а художникът е визуализатор на това, което хората масово търсят.  Така че тя в личното си усещане вплита онова, което ще бъде интересно и за хората. Тя съчетава тези две неща“, каза Марияна Петкова, очевидно удовлетворена от успеха на своята ученичка.

Виктория Михова със своята майка Евгения.

 

Поздравления за изложбата поднесоха и първата учителка на Виктория  от детската гради Красимира Павлова и сегашния й класен ръководител в СУ „С. Доброплодни“ Ася Йоцова. На откриването бяха и децата от ДГ „Братя Грим“, където Виктория е прекарала детството си.

Виктория Михова е дъщеря на дългогодишната директорка на ДГ „Братя Грим“ д-р Евгения Михова, от която очевидно е наследила стремежа към усъвършенстване и умението да се справя и с непреодолимите задачи. Самата Виктория казва, че не всичко може да рисува, но упорито се стреми да постигне и непостижимото, което е изключително качество за художника.

Класната ръководителка на Виктория Ася Йоцова й пожела успех.

Децата от ДГ “Братя Грим” откриха любими герои в рисунките на Виктория.

Първата детска учителка на Виктория Красимира Павлова забелязала уменията й още от ранна детска възраст.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *