С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Фишинг призовки в интернет

 

Фишинг призовка. Не отваряйте, не предоставяйте лични данни, съветват от ОДМВР-Шумен.

Продължават опитите за измами по различни канали в интернет, в ход отново са фалшивите призовки, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Шумен. Оттам напомнят на гражданите да не предоставяте по никакъв повод лични данни.

За онлайн опити за измами съобщават жители на Шумен. Атаката е към потребители на една от електронните пощи. В писмата има прикачени съобщения, които имат за цел да изглеждат като истински документ. В конкретния случай подател на мейла е „КИБЕРПРЕСТЪПНОСТ“, който съдържа полицейска призовка и към него е прикрепен прикачен файл. В призовката се описва, че срещу човека започва наказателно преследване за престъпление. Това е поредната фишинг атака, която има за цел да провокира получателят да отговори на имейла. От ОДМВР-Шумен съветват всички, които получат имейл съобщения с подобно съдържание да не ги отварят и да не отговарят на тях. Целта е измамниците да придобият лични данни и банкова и картова информация, която да ползват след това.

За опит за измама след обява за продажба на колело сигнализира млада жена от Шумен. След като я публикувала в приложение за продажба за артикули в една от социалните мрежи получила оферта за закупуване на стоката, която продава. Предложението от „купувача“ било да си организира доставката от куриерска фирма, като разходите по нея ще бъдат за нейна сметка. Изпратен бил линк за последване, който използвал логото на куриерска фирма. Там вече била наредена паричната сума и имало бутон „ вземи парите“. След кликване на него трябвало да се изпишат трите имена, адрес, номер на банкова карта и кода ѝ за сигурност. Жената разбрала, че става въпрос за измама и прекратила комуникацията.

Чрез социалните мрежи в „оборот“ е запознанство с цел измама. С красиви, но фалшиви снимки мъже и жени се представят за военни, лекари, капитани на кораби. След комуникация в каналите за съобщения, съобщават че искат да живеят заедно и да създадат семейство. За да пристигнат в страната ни и да се оженят е нужна парична сума. Парите се превеждат по банков път, а след това „младоженците“ разбират, че са измамени. Не предоставяйте на непознати лични данни, не превеждайте пари по никакъв повод. Ако имате съмнение, че някой се опитва да ви измами се свържете с вашите близки или с полицията.

Скрийншот за измами при продажба на различни артикули: 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *