Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 826

Устройство за изкуствено зрение

Шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“  ще е първата обществена библиотека в България, която ще притежава високотехнологичното устройство за изкуствено зрение, а целта е осигуряването на равноправен достъп до информация за хората с увреждания. Това е един от трите проекта на библиотеката, който приключва успешно тази година. Проектите са към Агенцията за хората с увреждания, към Министерство на културата и към Общински фонд „Култура” – Шумен, съобщават от пресцентъра на библиотеката.

 В рамките на проекта към Агенцията за хората с увреждания предстои в Обща читалня на библиотеката да бъде обособено специализирано читателско място, оборудвано с ергономични мебели съобразно специфичните потребности на хората с двигателни увреждания и с интуитивно устройство за изкуствено зрение (OrCam MyEye 2) за хората с пълна или частична зрителна увреда. Използвайки технологията изкуствен интелект, устройство чете отпечатан и цифров текст в реално време, като има възможност за спиране или паузиране на четенето, както и за пропускане на част от текста.

По проекта, защитен от Шуменската библиотека по програмата на Министерството на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, предстои библиотечните фондове да бъдат обогатени с литература на стойност 25 хил. лв.

По проекта към Общински фонд „Култура” „Шумен през погледа на децата и времето” в периода юли–септември Шуменската библиотека организира три младежки клуба. Талантите в стартиралия вече клуб „Шумен през погледа на децата” ще създадат литературни текстове, посветени на Шумен, и ще участват във фотодокументирането на известни архитектурни обекти в града. Участниците в предстоящия клуб „Архитектурата като изкуство” ще бъдат запознати с архитектурните паметници на Шумен и световните шедьоври на архитектурата и ще работят по конструирането на умалени 3D модели на архитектурни обекти. Програмата на също предстоящия клуб „Креативният Шумен” предвижда запознаване с техниката трансфер на изображение и декориране на различни изделия посредством нея, като тема на декорацията ще са красиви кътчета от града.

 

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *