Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 717

Успокоително за боклука

Успокоително хапче и хапче за опресняване на паметта предложи на шуменци днес кметът Любомир Христов, който заедно със своя заместник по строителството инж. Боян Тодоров дадоха пресконференция по повод възникналото напрежение около изграждането на завода за преработка на отпадъци край Дивдядово.

Според тях, заводът ще работи по възможно най-модерна технология за преработване на отпадъците, която на практика е безотпадна, не се прилага горене и не се отделят никакви вредни газове и миризми. От преработения боклук ще се произвеждат пелети, които ще се изнасят за Германия.

Инвестицията на немско-австрийската фирма за първия етап на строителството предвижда да достигне 30 млн. лв. Вече имат закупен парцел между сметището и Дивдядово от училищното настоятелство и предстоят процедури, свързани със строителството, които се очаква да приключат до една година, каза Тодоров.

Капацитетът на завода е предвиден за преработка на 105 000 т годишно и ще събира боклука на Шумен, общините от сдружението в областта и на Търговище, което ще е достатъчно, каза Тодоров. Освен битовите отпадъци в него ще се преработва и неопасни индустриални отпадъци от региона. Предвижда се да бъдат преработвани отпадъците и от старото сметище, така че след време то да бъде закрито.

Технологията е представена пред екологичното министерство в присъствието на експерти и кметове на общини, откъдето са потвърдили нейната безопасност, припомни Христов. Според него инвестициите се правят по всички изисквания на ЗУТ и околната среда. „Това е правилната политика – кръгова икономика – където суровините се отделят, а остатъкът се преработва за енергия. Отваряне на ново депо за отпадъци, означава отваряне на нова рана“, допълни Тодоров, припомняйки, че срокът на сегашното депо изтича до 5-6 години.

Преди да се убедим в резултатността на технологията на преработка и след  като бъдат спазени всички условия във връзка с екологията, когато сме абсолютно сигурни, че няма да вреди на населението и на природата, няма да тръгнем към изграждане, категоричен бе кметът.

Той припомни, че идеята и воденето на разговори за изграждане на завод за преработка на отпадъци датира от 2007 г. още по времето на кмета Веселин Златев. През 2010, по времето на мандата на Красимир Кстов, на оглед е била корейска делегация, с която също са водени разговори за изграждане на завод. През 2013 г. , пак при Костов са провеждани разговори с италиански инвеститори. „През 2016 ние доведохме сегашните инвеститори и те представиха проекта си в зала 363 на общината, а през 2017 запознахме общинските съветници с идеята, след което с 40 гласа „за“ бе взето единодушно решение за провеждане на разговори за изграждане на завод за преработка на отпадъци“, припомни Христов. Според него едни и същи съветници показват различно мнение в сравнение с изразеното тогава и призова по такива важни за хората проблеми, да има обединение, а не разединение.

Засега не е ясно ще стихне ли напрежението сред шуменци, особено сред  дивдядовчани, които утре свикват ново събрание за избиране на инициативен комитет и искат референдум.

Против идеята за изграждане на завода за преработка на отпадъци се обяви и местната структура на БСП с обяснението, че липсва информираност по проблема, както и яснота по технологията на преработка.

Предстои среща с инвеститорите, която кметът Христов обяви, че може да стане до две седмици. Конкретна дата обаче не бе съобщена, под предлог, че инвеститорите все още проучват „почвата“.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *