Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 562

Успешна година

 

Приключва една успешна година за Община Върбица. Днес общината е финансово стабилна, няма задължения, няма неразплатени сметки, каквито кметът Мердин Байрям завари при встъпването в длъжност.

През годината градоначалникът и неговият екип реализираха мащабна строителна и социална програма и в края на годината отчитат пред жителите на Община Върбица с удовлетворение и гордост постигнатото.

Пред кмета Мердин Байрям, обаче, стоят още нерешени проблеми. Доскоро те бяха мечта, но днес вече има стартирали дейности по много от плануваните му проекти. „На първо място ще акцентирам върху една от огромните нужди на община Върбица, която не е спирала от самото начало на моя първи мандат, да тревожи всеки ден, в който подреждам идеи, задачи и ангажименти. Крещяща е необходимостта за населението от болница, с поне 10 стационарни места за тежко болни, и възрастни хора. Ние сме достатъчно далеч от областния център, за да полагаме регулярно необходимите грижи за ранното диагностициране и навременната медицинска помощ при нужда. Зимите са сурови, и много пъти в крайно критични моменти, пътищата непроходими. За да имаме адекватна и резултатна реакция при спасяването на човешки животи, са ни необходими на първо място база и специалисти – лекари, лаборанти“, казва Мердин Байрям. Вече е изготвен проект за обновяване и осъвременяване на остарялата, морално разпадната и амортизирана болнична сграда във Върбица, която като болница не съществува повече от 40 години. Вече стартираха строителните работи и до година и половина върбичани ще имат нова болница, с най- съвременната техника и апаратура, заедно с малка операционна зала.

Предстои обновяването чрез саниране и инсталиране на парно отопление в сградите на двете училища в с.Бяла река, както и Детската градина в с.Чернооково.

Като нелека определя кметът и задачата по строителството на ново училище в гр.Върбица, което предвижда разширяване на сегашнотои  решаване на проблема с двусменния режим на обучение за учениците в  СУ „Паисий Хилендарски”. Заедно с това ще бъде построен нов физкултурен салон, какъвто от 35 години няма, казва кметът.

И през следващата година ще продължи асфалтирането на улици и пътища от общинската пътна мрежа във всички населени места на общината. Ще бъдат изградени нови модерни площади с фонтани, алеи и детски атракции.

Програмата на кмета предвижда още завършването на 2-ра и 3-та фаза от строителството на покрития пазар – един мащабен проект, който включва изграждането на малък амфитеатър, паркинг, зона за отдих и атракции, повдигането чрез  баражи нивото на месната река Герила, за да се придобие възможност за водни атракции за децата и развъждането на плаващи птици. Предстои реализацията на подготвения  от екипа му 15-годишен план- проект. Той  касае генералното развитие на курортния комплекс и туристическото дело в община Върбица. Туризмът, неговото развитие и прилагане на дело, е един от основните ми приоритети, защото заложеното в Плана, ще даде възможност  за намиране на работни места, ще възкреси спомените на всички хора в годините, които с помощта на нашите минерални води, са загърбили своите здравословни проблеми, и накрая, но не на последно място, предвижда сериозни финансови постъпления в местните приходи на общината“, смята градоначалникът.

Наред с идеите за предстоящата година Мердин Байрям не забравя началото на кметуването си, когато заварил 1 200 000 млн. лв. дългове на общината. „Не съм се примирил с това и предприех дълга съдебна процедура, която вече е към своя край. Бях длъжен, да стигна до истината за тези дългове, макар да знаех, че няма да ми е лесно, бях убеден, че няма да е бързо, но не спирах да вярвам, че едно безредие, една злоупотреба със средствата на община Върбица ще бъде доказано – безспорно и категорично. Вече са на ход Решенията на българския съд, заедно с изпълнителните  листи, които задължават тези, които са харчили нерегламентирано и безотговорно общински пари, да започнат да ги връщат в касата на общината“, казва с удовлетворение Мердин Байрям.

А най-голяма грижа на Мердин Байрям си остават децата на Община Върбица, за които той не престава да полага грижи, а те му се отблагодаряват с обич и пожелания за успешна Нова година.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *