Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Усложнена епизоотична обстановка

Епизоотичната обстановка в цялата страна, в частност и в Шуменска област, е усложнена, но към момента няма индикации и признаци за заболяване от африканска чума по свинете. Това стана ясно на областната епизоотична комисия, свикана от областния управител проф. Стефан Желев. Според  директора на ОДБХ д-р Катя Райкинска взетите от две Върбишки села проби от умрели животни са се оказали отрицателни.

Заболяването Африканска чума по свинете се е разпространило в страни и от ЕС – Италия, Полша, Естония, Латвия и Литва, засегната е и Румъния с огнище в Констанца. Случаите са по дивите свине, но не липсват и по домашните животни, потвърди д-р Наташа Баева от ОДБХ. „В България засега няма случаи на африканска чума, но вирусът е устойчив. Унищожава при висока топлинна обработка. Няма ваксина за тази болест, затова животните се евтаназират. Човек не може да се зарази, но го разпространява, ако директно е пребивавал в такова огнище”, каза д-р Баева.

Според  д-р Райкинска усилията на всички институции трябва да се обединят, тъй като огнището е много близо до България и до шуменския регион. „Няма как да се справим без съвместна дейност, обстановката е изключително опасна, но ние трябва да запазим поголовието и препитанието на хората”, каза Райкинска.

Предстои скоро да се изградят електронни пастири по сухопътната граница с Румъния. Утре се очаква да излязат в Държавен вестник и промените в Закона за лова, където ще бъде регламентиран и груповият лов на диви прасета. Поставен бе въпросът и за вземане на мерки за намаляване популацията на дивата свиня освен чрез отстрел и чрез прекратяване захранването й, което е задължение на ловните дружинки. Решението за отстрел на дивата свиня ще важи и за резерватите, стана ясно по време на заседанието.

Областната епизоотична комисия разпореди епизоотични комисии да се проведат във всички общини до 27 юли. Препоръчва се засилен ветеринарно-медицински контрол и проверки за болни животни от ловните дружинки. На частните лица се препоръчва да не пускат свинете си по пътищата и сметищата, както и да не се изхвърля храна на сметищата в селата. При съмнения следва да се уведомява ОДБХ, предвижда се и контрол по движението на свине на територията на областта.

Д-р  Райкинска съобщи, че заради усложнената епизоотична обстановка се създава национален междуведомствен координационен щаб. Министрите на земеделието и горите и на МВР са издали заповеди за превантивни мерки. Препоръчва се да се забрани вносът на месни продукти от страни с огнища на чума. На митниците да се извършва проверка освен на транспортните средства и на личния багаж и при открити месни продукти те да се изземват и унищожават. Дезинфекцията на влизащите в страната превозни средства е съпътстваща процедура, става ясно от двете заповеди.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *