С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

“Умно” осветление

В Белокопитово вече са монтирани осветителни тела от този тип.

Община Шумен започна изпълнението на проект за намаляване на енергопотреблението на уличното осветление в общинския център и селата на територията на общината, а преди началото на заседанието на Общинския съвет в четвъртък инж. Биляна Иванова, главен експерт „Електроснабдяване, телекомуникации и енергийна ефективност“ в община Шумен, направи презентация за реализацията на идеята в село Белокопитово.

„Пилотно проектът вече е реализиран в Белокопитово, където е извършена цялостна подмяна на уличното осветление. Там  на уличните стълбове вече са поставени 75 нови енергоспестяващи светодиодни (LED) улични осветители. За управление на уличното осветление е изградена цялостната система. Монтираните две ел. табла позволяват осветителната система да се управлява както от място, на ръчен режим, така и автоматично –  дистанционно, дори от кабинет в общината“. инж. Иванова,.

Според нея новите LED лампи светят с бяла, неутрална и по-близка до дневната светлина и са два пъти по-ефективни отколкото старите осветителни тела. Дистанционното управление дава възможност да се проследява разходът на енергия към момента на работа на системата, а при авария засича намалената мощност. Новите лампи са с мощност от 25 вата, не е проблем и веднага да се разбере колко лампи са изгорели и своевременно да се отстрани пржблимо, коментира Иванова.

Предстои всички обекти да бъдат визуализирани на картата, която ще обхваща цялата територия на общината.  Т.н. „умно“ осветление позволява да бъде зададен и съответният режим на работа – графици, мощност, които могат да се проследят и да се управляват.

Този модел на „умно“ осветление общинското ръководство ще приложи в Шумен и в останалите села на общината.

Коментари

  • Loveca_ януари 25, 2018 в 9:58 pm

    “дистанционно, дори от кабинет в общината”
    Познайте кой ще стои на тъмно, ако не гласува за когото трябва!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *