Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Умен светофар и в Шумен

Умен светофар заработи на кръстовището до Томбул джамия в Шумен. Електронната система ще може да управлява трафика в зависимост от натоварването на потоците. Тя ще осигурява и пропускателен режим на автомобилите със специално предназначение. Новата регулаторна система бе представена на брифинг днес от Владимир Събев, ст. експерт “Транспорт, логистика и знаково стопанство” в общината, Юрий Хаджидимитров и Дамян Бойчев, софтуерен специалист и преподавател в Софийския университет, от ДЗЗД „Интелигентни системи за управление на трафика в град Шумен“.

Извършихме цялостна реконструкция на светофарната уредба по съвременните нормативи като изградихме видеонаблюдение и т. нар. умен светофар. Системата преценява трафика и в зависимост от натоварването, регулира чистото време на зелената светлина, обясни Хаджидимитров. Системата има зададено минимално зелено време, но ако има още изчакващи автомобили, автоматично го удължава, докато се изтеглят, каза още Хаджидимитров.

Системата ще е изключително облекчение и за автомобилите със специално предназначение, които в натоварен трафик трудно могат да преминат. Тези автомобили ще имат достъп до системата и ще могат да заявяват зелена улица при необходимост, за да е свободен пътят им при пристигането на кръстовището.

 

 

Реконструкцията на системата струва на общината малко над 100 000 лв., каза Хаджидимов и уточни, че в други общини сумата за такава реконструкция била около 200 000 лв.

Кръстовището е избрано заради това, че то е с най-неравномерно натоварване. В много от случаите автомобилите чакат на червено, докато в другата посока няма никакви превозни средства“, уточни Владимир Събев, според когото чувствително се е подобрила пропускателната способност на кръстовището след пускане на уредбата.

Подобни реконструкции предстои да се правят и на други светофарни уредби в града.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *