С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Уличени в корупция

Giving a bribe into a pocket - closeup shot

39 случая на корупция са били установени от началото на годината до края на ноември на територията на ОД МВР – Шумен, съобщи говорителят на дирекцията Ася Йорданова.

Данните са от информация, която в сряда шефът на дирекцията ст. комисар Ялчън Расим е представил на заседанието на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в областта.

20 от приключените проверки са били изпратени в прокуратурите с мнение за образуване на досъдебни производства.

Седем проверки са извършени за документни престъпления по чл. 311 от НК- длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства.

Белези за извършени корупционни деяния се съдържат в установените случаи на съставяне на официални документи от длъжностни лица, ръководители на общински администрации, в това число кметове на населени места на територията на ОД МВР- Шумен.

В три от случаите са извършени проверки запрестъпления по служба по чл. 282, ал. 1 от НК, когато длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят вредни последици. Проверките касаят превишаване на права от частен съдебен изпълнител и ръководител на учебно заведение. За сключване на неизгодна сделка по чл. 220 ал. 1 от НК е извършена една проверка.

Седем са случаите, в които служители на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” към ОД МВР- Шумен са правили проверки за длъжностно присвояване (длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази и управлява).

За неплащане на данъчни задължения по чл. 255 ал. 2 от НК са приключили две проверки.

През 2016 година в ОД МВР- Шумен са били възложени 31 досъдебни производства за корупционни престъпления. От приключилите към момента 11 производства за съд са изпратени 7, едно е прекратено, едно е спряно заради отсъствие на свидетел и по компетентност са изпратени две производства.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *