С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Ударна инспекция

Ударна инспекция по строителните обекти из Шумен направи днес кметът Любомир Христов. Той разведе и журналистите на място да видят направеното по обектите, които се изграждат по проекта за градска среда по Оперативна програма “Региони в растеж”, пък и да си кажат мнението.

Огледът тръгна от вече завършения ремонт на ул. „Тича“. Там по  проекта са вложени 910 000 лв. Харченето на обществени пари трябва да става прозрачно и ясно и всички да знаят къде се влагат средствата, каза Любомир Христов преди началото на огледа. Улица „Тича“ не бе виждала ремонт от около 30 години. Планираната й реконструкция остана за след подмяната на водоканалната мрежа по проекта ИСПА, когато бяхапреасфалтирани само изкопите. Днес улицата е цялостно преасфалтирана от край до край, изградени са тротоари и ново енергоспестяващо улично осветление. Пред бл. 16 е направено скосяване на тротоара, който е допълнително подсилен, за да могат надлъжно там да паркират коли. Това дава по-голяма ширина на улицата и осигурява паркоместа, каза Христов. Направена е и подпорна стена, засадени са цветя в малките оформени алеи пред блоковете, пейки ще бъдат поставени пред всеки вход. За дърветата, които ще бъдат засадени наесен, са оставени отворени пространства.

Кметът Любомир Христов инспектира строителните дейности по проекта за градска среда по ОП “Региони в растеж”, където за община Шумен са предвидени общо до края на програмния период 26 млн. лв.

Журналисти забелязаха, че покрай блока не е изградена рампа за преминаване на детски колички или на инвалидни. Кметът разпореди на изпълнителиите да направят подходи, за да облекчат преминаването. Живеещи поискаха от кмета да бъде забранено преминаването на тирове, за да не се разбива новият асфалт, а кметът изрази готовност да се поставят забранителни  знаци.

Подход за детски колички и за инвалиди ще бъде направен допълнително до бл. 16 на “Тича”

Едновременно с това Христов допълни, че през следващите 5 години има забрана за разкопаване по какъвто и да било повод. Предварително сме предупредили всички оператори, които имат комуникационни кабели, изпратили сме им писма и няма да разрешим разкопаване отново, каза Христов.

Детската площадка зад сградата на ДКЦ1 вече е почти готова.

Инспекцията продължи на обект „Градинката зад ДКЦ1. Там строителите от „Виа конструкт“ с ръководител Величко Кайков, обявиха крайна дата за завършване – 6 юни. Все още текат строителни работи, но вече е почти готова детската площадка. В нея засега има само една люлка, но обещанието на кмета е да бъдат поставени още везна и пързалка. Проблем е обаче, че градинката е предвидена за деца до 3 години, а за по-големите игрови съоръжения няма. Иначе градинката е изцяло обновена, подновена е растителността, направени са алеите с нови плочки, друга част са преасфалтирани. Откъм ул. „П. Волов“ и по „Цар Освободител“ (на мястото на „Чакъла“) се изграждат паркинги, които да поемат голямото натоварване заради струпаните административни сгради наоколо. В района на градинката се намира и т.нар. „Къща на художниците“. Тя също ще подлежи на реновиране, ще подменим дограмата, ще я освежим, каза кметът Христов.

Най-голям обем работа се извършва в момента в кв. „Тракия“. По проекта за строителни дейности и съоръжения там ще се вложат 3, 266 млн. лв., а изпълнител е „Автомагистрали „Черно море“. Тротоари са изградени по улиците „Странджа“, „Одрин“, работи се по локалното платно на бул. „Симеон Велики“, по „Дедеагач“, предстои да започнат ремонтни работи и по „Люле Бургас“, каза ръководителят на обекта Ивайло Трифонов и уточни, че 8 участъка са нямали досега никакви тротоари, а сега вече имат. Той коментира, че ул. „Одрин“ и „Гео Милев“ са за тотален ремонт, но засега се предвижда само изграждане на тротоари и възстановяване на асфалта. „И аз искам да асфалтираме целия квартал, но средствата по проекта не достигат. Където има участъци напълно компрометирани, ги преасфалтираме, но не е възможно това да стане навсякъде. Все пак няма да оставим дупки по улиците“, категоричен бе кметът за крайния резултата от реализацията на проекта по градска среда. Едновременно със строителните работи общинската фирма по строителство и благоустройство почиства околоблоковите пространства и засажда цветя, предстои засаждането и наесен и на дръвчета. Ще продължи изграждането и на детски площадки, от каквито кварталът има нужда.

Строителните работи в кв. “Тракия” продължават.

Строителите помолиха живеещите по локалното платно на бул. „Симеон Велики“ и по „Дедеагач“да преместят колите си, за да може да се извършват строителни работи.

От бл. „Сакар“ 8 граждани възроптаха, че бордюрите са високи и няма как да си стоварват дървата, нито линейка да влезе до входа, което ядоса кмета Христов и го накара да прекрати обиколката с журналистите. Може и да имаха право, но досега блокът е бил в разграден двор и паркирането и било възможно по зелените площи. Отсега нататък достъпът до тях е невъзможен и ще паркират возилата си на определените за това места.

Дупките по улиците ще бъдат запълнени, но за цялостно преасфалтиране пари няма.

Каквото и да се направи в „Тракия“, то ще е на парче и винаги някой ще е недоволен. 50-годишният квартал има нужда от основно саниране и ремонт, както и от цялостно преасфалтиране, но това очевидно няма да стане в този програмен период.

Иначе кметът се похвали, че по градска среда в различни квартали на града се изграждат 24 км тротоари. В процес на реализация са и четири детски площадки – на „Б. Българанов“, на „Цар Освободител“ между блоковете 12 и 14, зад комина на МБАЛ. На вчерашния примен ден кметът обеща нова детска площадка да се изгради и до НУ „Княз Борис Първи“.

Коментари

  • зимзелен май 29, 2018 в 4:34 pm

    Не прочетох някъде да е инспектирано дали въобще има водосборни шахти.
    На “Преслав” подмениха асфалта и на втория ден дойдоха да го режат да правят дупки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *