Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 506

Убийство с неизвестни

Самият аз не знам на този етап как се е стигнало до убийството, не съм се запознал още с всички доказателства по делото. Това коментира в кулоарите на съда в Шумен адвокат Живко Жечев, защитник на обвинения в убийство на ром 36-годишен Велико Андреев Лефтеров. По искане на прокуратурата, подкрепено от защитата и от самия Лефтеров, той остава за постоянно под стража в ареста.

Заради пестеливите изявления на прокуратурата и полицията на този етап се знае с категоричност само крайният резултат от инцидент, станал в събота малко след 16.30. В 16.36 гражданин звъни на тел. 112, че има сбиване до контейнерите в градинката на пл. “Гривица”. В 16.39 идва второ позвъняване от мъж, който твърди, че е намушкал човек при самозащита. Убитият е 28-годишният Митко Боянов, с обвинение за убийство е Лефтеров, който се подвизава в социалните мрежи като “Монах Велико”.

В кв. “Гривица”, където е живеел през последните дни Велико е известен като Помориеца. Роден е там, но според адвоката му от дълги години живеел и работел в чужбина, последно бил при майка си в Англия. В края на април или първите дни на май се прибрал в Шумен при баба си. Виждали го денем да събира охлюви, да си дялка пръчки с голям нож, отбивал се в капанчетата по “Гривица”, не бил дръпнат, общувал с хората, но се канил да трепе цигани, да запали Кълляк джамия и да свали високоговорителя от минарето и, ако до 23 доброволно не го демонтира имаминът.

В събота Велико бил забелязан в района на пазара, дори полицаи проверили там самоличността му, после го мернали на ретро ралито, а в ранния следобед се хванал да нацепи дърва на възрастна съседка на “Гривица”. След като приключил с работата минавал покрай градинката пред читалище “Стилиян Чилингиров”, където били седнали братята Митко и Наско Боянови. Според това, което се говори в района на инцидента, Велико се бил заял с двамата роми за това, че говорят на цигански. Във вторник при гледането на мярката си за неотклонение Лефтеров беше категоричен, че всичко е станало при неизбежна отбрана.

Според една от версиите след забележката братята скочили да го бият с камъни, тухли и метални тръби. „Събарят го на земята, започват да го блъскат, ритат да скачат отгоре му и да ругаят. Всичко това пред погледа на десетки зрители, останали безучастни с изключение на стареца от клипа. След неколкократни попадения с камъни и тухли в главата му със замъглено зрение с последни сили в състояние на неизбежна самоотбрана брат ми вади ножа с който по-рано е дялкал клоните от дървата и го забива в гърдите на единия от нападателите си.“ – разказва във фейсбук братът на Велико. Лефтеров отвърнал с нож и намушкал в сърцето и белите дробове 28-годишния баща на три деца Митко Боянов. На клип, записан от дете, което е гледало всичко от сравнително близо, се вижда как смъртоносно раненият Митко удря с тухла убиеца си, педи да се свлече на земята до контейнера.

 

Към момента Велико Лефтеров е обвивен за причиняване на смърт по чл. 115 от НК, като го заплашва между 10 и 20 години затвор. Обвинението може да претърпи промени. Според прокуратурата може да се отежни като предумишлено убийство, с оглед на заплахите, които Лефтеров е отправял преди самото убийство. Защитата е на друго мнение, адвокат Живко Жечев счита, че може да се отиде към по леките чл. 118 и чл. 119 от НК за убийство в състояние на раздразнение, предизвикано от жертвата и брат му, или убийство при неизбежна самоотбрана.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *