Маските: за (зелено) или не (червено)?

or

гласували: 129

Търсят решение за Мътница

Общинският съвет задължава кмета на Община Шумен в срок до 15 дни да реализира кризисна схема за водоснабдяването на кв. Мътница. Това решение  приеха шуменските съветници на днешната сесия. То бе направено от Красимир Костов след като дълго време разгорещените дебати се въртяха в кръг и не намираха отговори на простия въпрос – кога ще има вода в Мътница. Както вчера писахме, в квартала от днес е обявено бедствено положение заради 5-месечната липса на вода. То обаче на този етап не удовлетворява жителите на квартала, тъй като няма никаква яснота, кога ще потече живителната течност.

По време на обсъждането не стана ясно кога ще има отговор на този въпрос, поради отсъствие на представител на ВиК. Стана ясно само, че държавният ВиК холдинг  е осигурил 370 000 лв. с които да започне работа по възстановяване на дълбок сондаж №5 край Мътница. Това потвърди кметът Любомир Христов, позовавайки се на разговор от вчера с управителя на ВиК Шумен  Жанета Панайотова.

Присъстващите на сесията жители на квартала категорично заявиха, че протестните им действия ще продължат докато не бъде осигурено нормално водоснабдяване. Искаме вода, другото не ни интересува, репликираха жители на Мътница, слушайки дълго време дебатите, в които на моменти не липсваха  и политически нотки. Вода има, жадни ходим, ще затворим всички пътища, ребром постави въпроса и Борис Христов от квартала.

В дългия дебат стана ясно, че има изготвена количествено-стойностна сметка за разходите по възстановяване на дълбок сондаж 5, но няма работен проект все още, тъй като такава задача не е била поставена, заяви кметът и допълни, че това предстои да стане скоро.

На няколко пъти съветниците Веселин Пенчев и Даниела Русева напомниха, че политиката по водоснабдяването са осъществява от Общинския съвет и кмета, както че и съоръженията са собственост на общината, предоставени за управление на ВиК. Което доведе и до взетото решение, с което се възлага на кмета да изготви кризисна схема, както и да координира работата по осигуряването на водата за хората на Мътница.

Проблемът с водата съществува и доста населени места на община Шумен, поради което съветници поискаха да се предприемат мерки и за тези населени места и проблемът да бъде решен комплексно.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *