С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Търсят място за паметник

Две идеи бяха коментирани на свиканата от областния управител Владимир Йолов работна среща за възстановяване в Шумен на Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк, съобщават от пресцентъра на администрацията. Първата е Паметникът да бъде на входа на военния факултет и да се превърне в официален вход на военното училище в Шумен, а втората – да бъде поставен в парка до сградата на общината. На срещата беше решено да започнат разговори за избиране и одобрение на оптималното място за ситуиране на портала, което да няма проблем със собственост и инфраструктура.

Областният управител се ангажира да изпрати писмо до началника на Националния военен университет за изясняване позицията на университета относно това намерение. Председателят на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните в България Николай Колев ще проведе разговори с авторския екип на изработения проект за паметник и с членовете на инициативния комитет във връзка с тяхното желание за участие в реализацията за идеята. Община Шумен също ще извърши необходимите проучвания и през септември ще се организира нова среща за обсъждане на възможните решения.

За възстановяване в Шумен на Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк има отпуснати 25 000 лв. от Министерството на отбраната. По това намерение се работи от години и до момента са извършени редица дейности, но все още няма окончателно решение. През 2017г. е бил изработен проект с идеята да бъде възстановен мемориала – в южната озеленена площ на бул. Славянски,  източно от пл. Кристал, който обаче не е бил одобрен от Министерството на отбраната.

Организираната среща е втора по ред по темата за цялостната визия на мемориалното изкуство в Шумен. В разговорите участваха заместник-кметът по образование и култура на община Шумен Найден Косев, заместник-областният управител Николай Колев, Николай Калев- председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните в България, началникът на Военно окръжие Шумен подполковник Георги Георгиев, архитекти, художници и скулптори.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *