Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 565

Търсят квалифицирани работници

Безработицата в Шумен е паднала до 2,9%, но в следващите 12 месеца, според проучването за потребностите от работна сила, става ясно, че близо 10% от фирмите предвиждат съкращения, а други 80% не предвиждат да търсят персонал. Само 11,7% заявяват потребност от нови работници.

Проучването, което бе представено днес на заседание на Областната комисия по заетост, сочи още, че липсват квалифицирани работници в област Шумен. През следващите 12 месеца ще се търсят 420 строители, машинни оператори – 233, работници в дървообработването – 203, за растениевъдството ще трябват 200, сервитьори около 170.  Над 70% от работодателите обаче срещат затруднения при намирането на работници.

През следващите месеци и години освен висшисти, ще се търсят кадри със средно специално образование, както и хора без образование за общи работници, сочи проучването.

Според Агенцията предстои преструктуриране на пазара на труда във връзка с дигитализацията. Някои от професиите ще изчезнат и на тяхно място ще се появят нови, затова призовавам работодателите да влагат средства и да използват програмите на АЗ за квалификация на кадрите си в дигитална компетентност, каза Божидар Михайлов, директор на Регионална служба по заетост – Варна. Бюрата по труда предвиждат такива обучения, които се правят по заявка на работодателите. Обучението се плаща по 50 на сто от работодателя и Бюрото по труда, което за 45 часа е по 125 лв. от всяка страна за човек, изчисли Михайлов.

Според наблюденията работодателите нямат почва да избират работници, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането. Изискванията им обаче са свързани с лоялност, владеене на официалния език и желание за обучение, което работодателите рядко срещат у кандидатите за работа, коментира Михайлов.

Във връзка с квалификацията на работниците, той призова да се ползват по-активно програмите на ОПЧР „Младежка заетост“, „Ваучери за заети лица“у Родители в заетост“, както и „Старт на кариерата“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *