С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 167

Трябват решения

Трябват решения на проблемите, а не да си говорим как нещо не може да стане. Това бе лайтмотивът на работната среща на областния управител Владимир Йолов по проблемите на пътното поддържане в област Шумен с ръководствата на Областно пътно управление и на областен отдел на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Енерго-Про, представители на фирми, работещи в пътния сектор, както и на фирми за пътнически превози.

Целта на срещата бе да се дискутират основните проблеми, свързани с поддръжката на пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа и готовността за извършване на дейностите по премахване на растителността край пътищата, за подмяна на пътна сигнализация за подобряване на видимостта и осигуряване на условия за безопасно движение, както и готовността за осигуряване на зимно поддържане при евентуално усложняване на пътната обстановка.

Като критични точки областният управител определи готовността за реакции по време на зимното почистване на улици и тротоари, затлачването на дъждоприемните шахти, надвисналите клони около пътни знаци и указателни табели, падналите пътни знаци, времето за реакция на Енерго про.

Той поиска от участниците в срещата на следващото заседание да имат готови решения как да бъде подобрена работата в тези области, да има реални действие, за да се облекчи обществото.
От „Автомагистрали Черно море – Шумен“ АД заявиха, че по време на зимното поддържане всички машини излизат в 3 ч. през нощта докато няма трафик, за да са почистени и обработени пътните артерии за началото на работния ден. Като проблем в работата си те определиха неправилното паркирали автомобили, понякога и от двете страни на улиците, което затруднява и прави невъзможно почистването на снега.

От ОПУ уточниха, че по време на зимния сезон имат 24-часови дежурства и готовност при снеговалеж машините да бъдат разставени на определени места и да започнат почистването. Относно плановите ремонти директорът Димитър Ковачев постави отново наболял проблем – необходимостта първо да се подменят водопроводите и тогава да се полага асфалт. По програма до юли имат да довършат шест обекта за превантивни ремонти, кметовете две години преди това са предупредени да си подменят водопроводи и канализация, но това не се случва, което затруднява работата на пътната фирма, каза Ковачев. По този повод областният управител предложи следващата седмица да се насрочи работна среща за стиковане на дейностите с общините Каспичан и Никола Козлево, където се намират проблемните обекти.

В подкрепа на становището на ОПУ бяха и твърденията на „Пътища“ АД, които срещат същите затруднени. Те поискаха от областния съдействие и за неразплатените извършени строителни работи по републиканската пътна мрежа

От „Пътнически автотранспорт“ поискаха съдействие от областния управител относно спрелите автомобили около спирките, които затрудняват придвижването както на автобусите, така и на пътниците.

От община Шумен увериха, че работата по подмяната на пътни знаци и рязането на клони е перманентна и поддържащите фирми се отзовават на всеки сигнал. Като проблем откроиха затлачването на дъждоприемните шахти около строителни обекти.

Според областният управител срещата е добро начало да се заработи в екип, да се търся решения на проблемите, като и модели за по-добро функциониране. Той поиска от предприятията и от община Шумен до 25 февруари да представят плановете за почистване на шахти и рязане на клони. Предстои да се изработи модел за реда на ремонтните работи, за да има яснота както за фирмите, така и за гражданите. Областният управител изрази мнение, че е против разменянето на протоколи и писма и поиска реални предложени за решения. За съкращаване на процедурите за общуване между фирмите и ведомството ще бъде изградена и група във Вайбър или друга платформа за по-бързата комуникация по време на кризисни ситуации, предложи Владимир Йолов в края на работната среща.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *