Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Тръбата – до 2 години

Довеждащият водопровод от яз. Тича до Шумен може да бъде изграден до две години. Дотогава ще трябва да се крепи старият и да се отворят занемарените алтернативни водоизточници. Необходимите средства за изграждането на новия водопровод ще са между 60 и 70 млн. лв., а парите били осигурени, казал новият министър Емил Димитров при вечерното си  посещение в Шумен в събота по покана на градоначалника. Това стана ясно днес на среща при кмета на Шумен Любомир Христов, в която участваха областният управител проф. Стефан Желев, кметът на Велики Преслав Янко Йорданов, главният инженер на ВиК Тодор Стоев и ръководителят на експлоатационен район Шумен инж. Галин Ганчев.

Според Любомир Христов до края на седмицата ВиК операторът трябва да изготви пълен доклад за състоянието на системата в района, който да бъде изпратен до премиера и ресорните министри за кандидатстване за средства. Според проф. Желев до две седмици ВиК трябва да подпише договор с оперативна програма „Околна среда“ /ОПОС/, откъдето ще дойде финансирането. ВиК има изработен технически проект, а след подписването на договора с ОПОС, ще може да бъде обявена и обществената поръчка за изграждане на водопровода, увери областният управител. Междувременно държавата ще трябва да увеличи капитала си във водното дружество както беше обещала, за да може то да се стабилизира.

По време на срещата ВиК отчете, че са били отстранени общо 33 аварии през последните дни, набелязани са други, които могат да се отстраняват и под налягане. Христов поиска ВиК да организира група, която да обхожда трасето ежедневно. Според инж. Ганчев обаче авариите се групират и пролет и есен се прави ремонт, тъй като не е възможно да се спира водата заради всяка авария, заяви инж. Ганчев.

Според кмета Христов преди да започне изграждането на новия водопровод, трябва да се осигурят алтернативни водоизточници. Към момента има един дълбок сондаж в Мътница, който осигурява една трета от потреблението, казаха специалистите, което налага отваряне на изоставените кладенци. За това обаче ще трябва да се възложи хидрогеоложко проучване на специализирани екипи, с каквито ВиК не разполага.

Към момента няма притеснение за количествата вода в яз Тича, но при продължително засушаване, може да възникне проблем, стана ясно още по време на срещата.

Коментари

  • зимзелен януари 20, 2020 в 12:28 pm

    Най-после се вижда намерение да се възстановят старите близки водоизточници. Поне от 5 години при всяка голяма авария пиша за тях. Доживях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *