Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 806

Тридневен режим от 17-и

На 17, 18 и 19 януари водата в Шумен ще бъде спряна, за да бъдат реализирани планираните ремонти по довеждащия водопровод от яз. Тича. Това бе решено днес  на работна среща, свикана от областния управител на Шумен проф. Стефан Желев. Решението е взето със съгласието на кметовете на Шумен, Велики Преслав и Търговище, шефовете на ВиК в Търговище и Шумен, както и областните управители на двете области.

Спирането на водата ще започне още в четвъртък през нощта, за да може в петък, събота и неделя да се работи реално по авариите. Източването и пълненето на системи отнема по 12 часа, казаха от ВиК. В ремонтните дейности освен шуменските екипи, ще се включат и екипи на ВиК Търговище. Преди това до сряда следващата седмица ще трябва да се обходи цялото трасе, да се отвори достъп до всяка шахта, подлежаща за ремонт. Идеята е до неделя ремонтите да приключат и през нощта системата да се захрани, за да могат хората в понеделник сутринта да имат вода. Преди началото на акцията кметът на Шумен Любомир Христов поиска нова среща на в сряда другата седмица, за да се доуточнят последно стиковките за ремонтните работи и всеки да си знае мястото и задачите.

Социалните и здравни заведения ще трябва да се запасят с вода за битови нужди, тъй като водоноските могат да се ползват при специален и доста сложен режим, припомни шефът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. В петък тази седмица ще излязат резултатите от пробите от местните водоизточници, които са взети тези дни от регистрираните такива в Шумен и от 5 нерегистрирани във Велики Преслав, каза Калоянова.

От въпроса дали мащабната ремонтна операция е обезпечена финансово стана ясно, че общините ще трябва да поемат разходите, въпреки, че довеждащият водопровод е държавна собственост, на което кметът на Шумен реагира остро.

В заседанието участваха представители на СИДП, МВР, пожарната, шефове на здравни заведения.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *