Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 586

Третокурсник в Amazon

Третокурсникът от специалност „Компютърна информатика” на Шуменския университет “Епископ Константин Пресдлавски” Валентин Борисов e спечелил стаж в най-голямата по оборот компания за продажбата на стоки и услуги през интернет Amazon (Amazon.com, Inc.). Новината съобщи на пресконференция днес ректорът на учебното заведение проф. Георги Колев. Валентин Борисов е познат на шуменци като  носител на много медали от национални и международни състезания.  Днес Валентин, който е и капитан на отбора по информатика, който спечели преди дни третото място в онлайн изданието на националната републиканска олимпиада по програмиране, издигна знамето на Европейския съюз на церемония по случай патронния празник на университета. За новото му предизвикателство и успеха му, изпратил го в Amazon разказва университетското електронно издание “Унимедия”.

„През декември реших да кандидатствам за стаж на много места, подадох документи в около 200 компании. Исках да направя практика в голяма чуждестранна компания. Получих покана за интервюта в два хедж фонда и в Амазон. От Амазон много бързо ми изпратиха три теста, от които първият бе много лесен – да проверят дали разбирам от код, вторият труден – да напиша нещо сам. А в третия бяха вградени и логически елементи, както и различни стресови ситуации, на които трябваше да дам пример как бих реагирал. Освен техническите знания, те тестват и личните качества на кандидата”, разказва пред “Унимедия” Валентин Борисов.

След тези тестове обаче минава много време – почти три месеца, в които няма никакви новини. След което дошъл и отказът за тримесечния стаж. Седмица по-късно обаче предложили на младежа от Шумен да се яви на интервюта за 6-месечен стаж. Провел два видео разговора на английски със служители на Amazon на различни позиции. Всеки разговор бил по един час, в който трябваше да разкаже с какво се е занимавал до сега и да проверят дали владее неща, които се очаква да знае, кандидатствайки там. “Дадоха ми например задача за динамично програмиране – решението трябва да се оптимизира, да става по-бързо и все по-бързо. А като цяло, това е едно от нещата, в които съм най-добър.” – обяснява Валентин.

Заради пандемията от коронавирус Амазон и повечето големи международни компании дават възможност на служителите си да работят от вкъщи. Но изискването е да стажантът да се намира в Люксембург, където е европейската централа на Амазон. Така след три теста и две интервюта Валентин тръгва за херцогството в началото на август, където ще прекара следващата половин година. „Но след това ще се върна, за да завърша образованието си тук”, категоричен е третокурсникът.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *