С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Фотоволтаици за Старческия дом

Фотоволтаична електроцентрала ще бъде изградена върху покрива на сградите на Дом за стари хора в гр. Шумен. Това решиха на днешното заседание на Общинския съвет местните парламентаристи.

Предложението е на общинската администрация. Във връзка с изготвяне на анализ за изграждане на енергийни обекти за производство на енергия от ВЕИ върху покривите и фасадите на сгради публична общинска собственост е била изготвена симулация за поставяне на фотоволтаични панели върху покрива на сградата на Дом за стари хора. Анализът е показал, че ще са необходими два броя инвертори, 248 броя фотоволтаични модули, а общата произведена мощност ще бъде 136,4 кW. За всяка отделна сграда е представено разположението на модулите с техния наклон, ориентация и площта, която ще заемат.

Стойността на фотоволтаичната система ще възлезе на около 180 хил. лв. без ДДС. Финансовият анализ, който е част от симулацията, показва, че инвестицията ще бъде изплатена за около 3 години. Животът на панелите е 25 години, като след 21-та година произведената ел. енергия ще започне да пада до 85 %.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *