С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 953

Тежко за Тежкия полк

За развитието на Тежкия полк има два готови проекта – единият е на съветника арх. Светлозар Тузсузов, а другият на колектив с ръководител арх. Бойка Ангелова.

Тежка дискусия за развитието на терена на бившия Тежък полк се разгоря по време на днешната сесия на Общинския съвет в Шумен, свикана от председателя проф. Борислав Беджев. Повод стана препотвъждаването на предложението на съветника Иван Ламбов за изграждане на терена на отворен за гражданите и децата спортен комплекс, с басейн и обществен център.

Досега съществуваше предложението на адвокат Петър Рафаилов за изграждане на спортно училище, общежитие и басейн, като инвестициите щяха да се търсят от Оперативна програма. Към този момент програмата все още не е отворена, а едногодишният срок, за който на Рафаилов му бе предоставен имотът за реализиране на идеята, изтече.

Идеята за отворен тип спортен комплекс в Тежкия полк бе защитена от Димитър Христов, учител по плуване и тенис.

Към този момент и предложението на Иван Ламбов няма финансова обосновка, но идеята му, която е подкрепена и от подписка на граждани, бе защитена от  Димитър Христов, учител по плуване и тенис. Той заяви, че плуването е изключително важно за децата и уточни, че той самият има разработена система за гръбначни изкривявания, каквато в страната няма и Шумен може да стане център за лечение. Той коментира, че има водени разговори с „Акватех” АД, които са най-добрите в строителството на басейни и уточни, че според тях басейнът ще струва 1,6 млн. лв., тъй като сегашното съоръжение ще се използва и то представлява 65 % от строителството. „Акватех” са направили оферта за 1,6 мн. лв, като предвиждат изграждането освен на басейна и на зала за различни спортове, и на паркинг, каза Христов. Обектът ще обслужва 120 деца и ще има басейн, футболно игрище и тенис игрища.

Христов предложи общината да задели от общите свободни 34 дка 17 дка, които да продаде и парите да вложи в изграждането на обекта, който да бъде достъпен за всички шуменци. Според  Димитров поддръжката на обекта месечно ще струва 10 000 лв.

Съветникът Иван Йонков видя хляб в идеята и предложи дискусията  да се отложи и да се помисли дали общината няма пътища, по които да финансира този граждански обект.

Кметът Любомир Христов заяви, че ще изясни въпроса с недопускането на сцената на Арена Шумен състава “Луди млади” и ще докладва на съветниците.

След  дълги дебати, Общинският съвет взе решение да отложи дебата за срок до 6 месеца, през което време да се подготвят документи. Ако администрацията е готова още през септември, докладната ще се гледа, уточни Беджев и напомни, че вероятно ще трябва да има и обществено обсъждане, промяна на градоустройствен план и др. съпътстващи мероприятия, докато се стигне до решение.

Общинските съветници отказаха да дадат 30 000 лв. от бюджета на футболен клуб „Волов Шумен” за подготовка на мъжкия отбор за влизане в Трета лига, поради непредставяне на необходимите документи в указания срок. Стана ясно, че отборът не е комплектован, няма треньор и не могат да се организират, което прави клубът към момента нелегитимен.

Веселин Пенчев от БСП защити децата от Белокопитово, за които в читалището на селото място няма.

Паркингът до Регионалната библиотека остава засега безплатен, тъй като съветниците не можаха да вземат решение за предоставянето му за управление на ОЖИ.

Не мина и точката за налагане на мораториум  върху изсичането на дървета. Кметската администрация сметна, че това ще създаде пречки на инвеститорите.

МБАЛ не получи исканите 100 000 л. за операционни маси и лампи. Парите им се отпускат от общинския бюджет, но 50 000 лв. ще бъдат за закупуване на автоклав, а с останалите 50 000 лв. ще бъдат покрити текущи задължения към Общината.

Приети бяха наредбите за финансовото подпомагане на спортните клубове и за ползването на спортната база, както и Правилникът за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Арена Шумен бе предоставена за управление на ОЖИ. В началото сесията започна отново със злободневния въпрос, защо световните първенци съставът „Луди млади” не бе допуснат до сцената на откриването на Арена. „Не съм разпореждал, нито някой от общината е разпореждал да не бъдат допуснати. Аз самият до последно се надявах да се появят. Ще изясня защо не са били допуснати на сцената и след като разкрия причината, ще ви информирам”, заяви кметът пред съветниците.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *