С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Теглим 2,5 млн. лева

Обществено обсъждане обоснова необходимостта от тегленето на мостово финансиране от ФЛАГ в размер на 2,5 млн. лв.

Дългосрочен дълг от ФЛАГ за мостово финансиране в размер на 2,5 млн. лв. смята да поеме община Шумен. Общественото обсъждане на параметрите му бе днес. На него присъстваха кметът Любомир Христов, зам.-кметове, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, общински съветници, служители и една гражданка.

Средствата ще се използват за мостово финансиране на проекта за подобряване на общинската образователна инфраструктура. По него се санират и реновират 4 училища в Шумен – СУ „Тр. Симеонов”, „В. Левски”, П. Волов” и НУ „Ил. Р. Блъсков”. Проектът е на стойност 14 млн. лв. от европейски средства, а съфинансирането от общината е в размер на 320 000 лв.

Иванка Максимова, ръководител на проекта.

Проектът трябва да приключи през октомври 2019 г.  Към този момент обаче са получени само авансови средства от управляващия орган. Подадено е искане за междинно плащане в размер на 4 млн. лв., но вече месец няма отговор от управляващия орган, коментира ръководителят на проекта Иванка Максимова. Общината обаче трябва да се разплати с фирмите, извършили строително-монтажни дейности и поради това се налага да бъде теглен заем, коментира кметът.

Според зам.-кмета по финанси Татяна Костова строителните работи се движат с една година предсрочно и освен това условията за тегленето на заема са добри. Лихвеният процент към момента е 4,083 %, който при сключването на договора ще се предоговаря и може да падне още, каза Костова.

Максималният срок за изплащане на заема е 20 месеца, а погасяването му ще стане на две вноски – първата е през януари 2019 г. в размер на 566 706 лв., а втората през април 2020 – в размер 1 933 293 лв. Главницата ще бъде погасявана от верификацията на средствата по проекта от управляващия орган и няма да е финансов разход на общината, коментира Костова.

Десислава Петрова, директор на финансовата дирекция.

Тегленето на пари за мостово финансиране от ФЛАГ е удобно за общините, тъй като това е единствената организация за подпомагане на общинските бюджети. Фондът предлага облекчени условия и освен това Шумен със своето устойчиво финансово състояние е добра целева група, каза Десислава Петрова директор на финансовата дирекция в общината.

Кметът Христов не пропусна да се похвали, че за 2 години и 8 месеца е разплатил 22 412 982 лв. от наследения 35 млн. лв. дълг. Той обясни намерението на общината за тегленето на нов заем с факта, че трябва да приключат проектите по програма „Региони в растеж”, за да може да се кандидатства с резервния проекти  за благоустрояването на центъра по други програми.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *