С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Театрална фиеста

ДКТ “Васил Друмев” обяви селекцията в двете направления на Международен фестивал „Друмеви театрални празници“ 2024, който по традиция ще се проведе в дните между 11 и 16 май. Тази година фестивалът отбелязва своето 33-то издание.

Селекционер в направление „Преглед на спектакли“ е театроведът Елена Ангелова, автор е на множество статии и рецензии в специализирани издания на тема театър и танц. Нейни публикации са намерили място сред страниците на издания като  сп. „Homo Ludens”, сп. „Култура“, „Литературен вестник“, портал „Култура“ и др. Ангелова е координатор в Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ и сътрудник на Международен театрален фестивал „Варненско лято“.

Тази година „Преглед на спектакли“ се радва на изключително голям интерес – 42 спектакъла по български текстове заявиха своето желание да участват във форума, заяви драматургът на театъра Десислава Василева.

В Основната програма на МФ „Друмеви театрални празници“ ще имате възможността да се насладите на следните спектакли:

 

В направление „Авторски прочит“ тази година селекционер е театроведът Катерина Георгиева. Тя е автор на критически текстове и рецензии, а през последните няколко години пише и пиеси. Дебютният ѝ драматургичен текст „Тържество на самотата“ бе реализиран на сцената на Театрална работилница „Сфумато“.  Вече 5 години работи към Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив като експерт театрална памет. Преди да започне работа там, Катерина е била драматург в  Държавен куклен театър – Пловдив и Държавен куклен театър – Видин. В професионалната ѝ биография могат да се откроят множество театрални фестивали в България, в които е участвала като жури, селекционер или журналист.

Измежду над 20 нови текста за театър, сред които адаптации, пиеси за възрастни и пиеси за деца, Катерина Георгиева селектира следните заглавия:

  1. „Една много тъпа комедия“ от Сабина Стефанова
  2. „Любовни констелации“ от Мирела Иванова
  3. „Чехов не е за всеки“ от Юлиян Куртев
  4. „Одит на чувствата“ от Недялко Делчев
  5. „Съвсем наблизо, отвъд хълма“ от Мая Белишка

 

Съвсем скоро програмата на фестивала ще бъде налична, както и билетите за спектаклите ще излязат в продажба, съобщават от театъра.

Проектът Международен фестивал „Друмеви театрални празници“ 2024 се осъществява с подкрепата на Министерство на Културата, Община Шумен и Съюза на артистите в България.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *