С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Таланти в Шумен

IMG_4782

При Камелия Рахнева отиде Наградата на кмета за „Изобразително изкуство“.

Над 450 таланти от цялата страна участваха в първото издание на конкурса „Децата на България танцуват, пеят, рисуват“ след обявяването му за национален конкурс. Форматът, даващ възможност за изява на деца в различните сфери на изкуството се организира от СОУ „Сава Доброплодни“ и Община Шумен под егидата на кмета Любомир Христов.

Връчването на наградите на кмета стана след първия конкурсен ден в събота. В раздел „Класическа музика“ заместник-кметът Найден Косев стисна ръката на победителя Симеон Божилов. Тунай Мехмедов получи кметския приз в раздел „Народно пеене“. При Камелия Рахнева отиде наградата за „Изобразително изкуство“. В раздел „Формации“ беше наградена вокална формация „Морски песъчинки“ от Бургас, а танцовият състав „Празник“ получи кметското признание в категорията „Надиграване“.

Директорът на СОУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова-Неделчева връчи наградите на Асоциацията на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография в Република България на 144-то СОУ „Народни будители“ от София с хореограф Стефан Петров и на Втори хореографски клас с ръководител Галина Колева от СОУ „Сава Доброплодни“.

„Тази крехка стъпка, която направи СОУ „Сава Доброплодни” преди няколко години с прекрасното мото на такъв конкурс „Децата на България танцуват, пеят, рисуват” се превръща във все по-голяма крачка в подкрепа на таланта, на неговото развитие и израстване. Да, талантът няма цена, но той се проявява на конкурсите, за да може да амбицира след първите следващите,  които да положат повече старание и да го развиват.“ – каза в приветствието си пред участници и гости заместник-кметът на Шумен Найден Косев.

Сред журиращите в отделните категории бяха утвърдени имена като пианиста проф. Ростислав Йовчев, диригентът Славил Димитров, главния художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ Денислав Кехайов и попизпълнителката Ваня Костова. Някогашната звезда на „Фамилия Тоника“ използва случая да промотира малко натрапващо и сина си Боян. Конкурсната част за хореографите и певците продължава и в неделя.

Втори хореографски клас на "Савата" с наградата на хореографската асоциация.

Втори хореографски клас на “Савата” с наградата на хореографската училищна асоциация.

Кметската награда в надидграването замина при танцов състав "Празник" в Сандански.

Кметската награда в надидграването замина при танцов състав “Празник” в Сандански.

Шуменецът Симеон Божилов получи Наградата на кмета за "Класическа музика".

Шуменецът Симеон Божилов получи Наградата на кмета за “Класическа музика”.

IMG_4808

IMG_4804

Със свои изпълнения поздравиха публиката проф. Ростислав Йовчев…

IMG_4787

… и Денислав Кехайов.

IMG_4820

Бившата “Тоника” Ваня Костова не пя, но използва шанса малко натрапчиво да промотира сина си Боян Михайлов и му се радваше като майка на първокласник на първия рецитал за 8 март.

 

Коментари

 • 444 март 21, 2016 в 11:38 pm

  Браво, Камелия!

 • Олдрески март 21, 2016 в 1:16 pm

  Даскале, първо – едно откровение. За мен съвременните светци са: духовника, учителя и лекаря. Това са тримата съвременни свещенодействащи, които бутат човечеството напред. И те седят на една плоскост, на равно са. Няма един по-горе, друг по-долу, и тримата са свещени. Духовника се грижи за сърцето, учителя се грижи за ума, а лекаря се грижи за тялото – съсъдъка, който обитават сърцето и ума. Тези свещеници вкупом се грижат Човека да пребъдва в Мъдростта, и не могат един без друг. Един обърне ли се, откаже ли се, спре ли – всичко спира, човечеството (в разумния му вид) загива. Дано никога не спрат да свещенодействат тия тримцата – духовника, даскала и лекаря. Моите уважение към теб, учителю!
  П.С. Според мен не е добре това, че с течение на времето тези роли са претърпели диференциация, разпределяйки се по различни хора. Преди са се изпълнявали от един човек – шаман ли ще е, баяч ли ще е, няма значение как са го наричали из различните места, но той е бил духовника, учителя и лекаря. Той се е грижил за сърцето, ума и тялото, което пък от своя страна е лекувал истински и на много нива. А сега тези роли са се диференцирали от Цялото, разпределени са по различни хора, и най-глупавото нещо, което можеше да се случи, най-тъпия възможен сценарий, който можеше да се случи, и който се налага да търпим, е тези роли яростно да се отричат една-друга и да се бият помежду си… Абсурдно е, не мислиш ли? Тоест, наистина, не мислиш ли…? Хората спряха да мислят ли, да усещат ли… Погрижи се, да се грижим!
  Второ: да, “Шмоко” май наистина изпъква насред останалите силно политизирани и негативни медии в Шумен. На човек може наистина да му причернее от тях. То гадост, то слуз, то черно, то низше, то отврат се излива от тях! А тук, в “Шмоко”, капва и по малко култура, подишва се малко въздух насред останалите новини (все пак трябва да се обвахне по-широк читателски обем, не може само ние да го четем) Шмокито отразява наистина интересните събития, които се случват в Шумен. Или поне половината от тях. А за другата половина – май и хората в Шумен обичат повечко да си мълчат… Или не знам… Абе готин е Шмокито. А и стила му на писане е “свойски”. И същевременно не е “селско-кръчмарски”. И тъй. Айде живо-здраво 🙂

 • учител март 20, 2016 в 6:25 pm

  Единствената медия в град Шумен. Какво като е Национален конкурс…, сътворен, организиран от авторитетно училище, от всеотдайни учители и от даровити деца! Може би по-важно е да починем събота и неделя, да напишем 50 реда за сбиване, кражба, лидерско посещение, а децата, е те са само “нашето бъдеще” – едно банолно клише. Адмирации за конкурса. Той ще пребъде, а някои ще “живеят” в забравата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *