Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Таланти в градината

С песни и танци, приказки и кулинарни вкусотии пет и шестгодишните деца от ДГ „Пролетна дъга“ показаха какво са научили по време на заниманията в клубовете „Фолклорни песни и танци“, „Разкажи ми приказка“, „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“ и „Сръчни ръце“, съобщават от пресцентъра на Община Шумен. В тях децата се запознават с традициите на различните етноси в областта на занаятите, историята и културата. На празника присъстваха и деца от по-малките групи, учители и гости, които бяха посрещнати с усмивка и приятна музика, а в цялата детска градина цареше празнична атмосфера.

Във фоайето на сградата малчуганите, пременени с народни носии, изпълниха фолклорни песни и танци. Майсторите в кухнята изпекоха красива погача и приготвиха мъфини, шоколадови бонбони и различни сладки. Момчета и момичета показаха как се играе на старата игра „пръстенче“, а в съседната група малки художници рисуваха и оцветяваха. Облечени в специални за целта облекла малчугани разказаха приказките Дядовата ръкавичка и Добрият ром. В занималните на детската градина са оформени кътове, в които са подредени нагледни материали за работа и предмети, изработени по време на практическата дейност в клубовете.

Според директора на градината Ивелина Пенчева чрез заниманията в клубовете за културна идентичност се изгражда модел на успешна социализация на деца от различни етноси.

Заключителното занятие бе реализирано по проекта „Дъга от детски клубове – творчески работилници за културна идентичност“, финансиран от Фонд „Култура“ към Община Шумен. В него са включени 45 деца в предучилищна възраст, разпределени в петте клуба. Част от разучаваните в заниманията приказки, различни рецепти, фолклорни песни и танци са събрани и отпечатани в книжка.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *