Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 430

Таксите остават

Таксите за посещения на ясли и детски градини в Шумен няма да бъдат премахнати. Това решиха общинските съветници в Шумен. Предложението бе на съветници от БСП, но при гласуването не събра достатъчен брой гласове. “За” предложението гласуваха 14 съветници, при необходими 21 гласа.

Групата на БСП поиска яслите и градините да са без такса от 1 юни до края на годината, като част от мерките за подкрепа в условията на епидемия от Covid19. Против предложението се изказаха поканени директорки на детски градини и кметът на Шумен Любомир Христов.

Според директора на ДГ „Изворче“ Даниела Димитрова, таксите в Шумен са много ниски в сравнение с други градове, а такса в пълен размер в „Изворче“ заплащат едва 30% от родителите”. Директорът на ОДЗ “Светулка” Надежда Минчева пък заяви, че предварителните данни показват, че на 1 юни на градина ще си пуснат децата само 54% от родителите, което означава по-малък приход, а в същото време разходите остават. “Мерките трябва да са дългосрочни и да се прилагат обмислено”, каза Минчева.  Припомнено бе, че таксите са облекчени и поради прилагането на спечелен проект, чрез който голяма част от сумите се заплащат оттам.

Кметът Христов представи финансови разчети, според които от такси за градините е заложен годишен приход в размер на 520 хил. лв., като в сравнение с миналата година неизпълнението сега е 65%. Същевременно годишната издръжка на всички градини, съгласно утвърдения стандарт, е 1,829 млн. лв., като общината дофинансира дейностите. Той напомни, че и сега са предвидени облекчения за различни социални групи и освобождаването им от такса частично или пълно.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *