COVID-19: Трябва ли да има ново затягане на мерките?
Да

or

Не
гласували: 734

С маски за мартеници

Преди да тръгнете да си купувате мартеници – вземете си маската, защото няма да бъдете допускани до сергиите. В търговските обекти на открито (улични) ще се работи и ще се посещават само при поставени лицеви предпазни маски. Изискването влиза в сила от 00.00 часа на  27.02.2021 г. до 24.00 часа на 31.03.2021.  Това реши на свое заседание днес Областният кризисен щаб, на което бяха обсъдени епидемичната обстановка и необходимостта от актуализиране на въведените допълнителни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19  на територията на област Шумен.

Причината за това решение е масовата продажба на открито както на мартеници така и на други стоки, при което купувачи и търговци пренебрегват предпазните мерки.  Щабът възложи на кметовете на общини да организират стриктен контрол за изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти (градски и междуградски  транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др., които попадат в обхвата на функционалната компетентност). При установени нарушения и пропуски да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.

Щабът реши още в училищата в област Шумен да бъдат преустановени всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище; Да се преустановяват  посещенията в пенсионерските клубове и клубове на хората с увреждания на територията на област Шумен;

Забранява се провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души на територията на област Шумен; Забранява се организиране и провеждане на всякакъв вид изложби, базари и други на животни и животински продукти на територията на област Шумен;  Забранява се организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“ на територията на област Шумен;

Решенията /с изключение на носенето на маски при пазаруване в открити обекти/ влизат в сила от 00.00 часа на 01.03.2021 г. до 24.00 часа на 31.03.2021 г.

Причините за взетите мерки се обосновават от тревожното нарастване на броя заболели в областта. Заболеваемостта достигна 316 души на 100 000, голяма част от заболелите са за болнично лечение, заяви д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ Шумен. От два дни шуменската болница препраща местни хора за лечение в Разградската и Търговищката болници. Вчера в Търговище са изпратени 6 души, в Разград 1 – потвърди и директорът на МБАЛ д-р Димитър Костов. В ОАРИЛ са настанени 10 души, толкова са и леглата там, подчерта Костов. Той, както и областният управител проф. Стефан Желев, нямат обяснение за завишения брой заразени, но коментираха, че мерките масово не се спазват и че шуменци ги неглижират безотговорни както към своето здраве, така и към здравето на околните. „Играем си на стражари и апаши. Търговските обекти се предупреждават взаимно, че идва проверка, което я осуетява. Докато това не престане и не разберат всички, че спазването на мерките е важно за всеки, няма да се подобри картината, каза проф. Желев и призова шуменци да спазват предписанията и мерките.

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *