С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

Сътрудничество с Бавария

Областният управител д-р Владимир Йолов се срещна с Армин Швимбек- директор на дирекция „Европа и панаирно дело“ в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката и с д-р Митко Василев, представител на Бавария в България и главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Гостите са в Шумен по повод Информационен форум „Бавария – България: бизнес възможности и перспективи“, който се проведе вчера. По време на срещата в Областна администрация, в която участва и заместник-областният управител Николай Колев, бяха обсъдени възможности за привличане на немски инвестиции и бъдещи проекти за сътрудничество.

Областният управител заяви, че работи за това област Шумен да е открита към изграждане на устойчиви партньорства с различни организации и институции с цел осъществяване на контакти за привличане на инвеститори и създаване на условия за успешен бизнес в региона. Той представи като един от приоритетите в работата си разработване на пълен икономически профил и единен портал с информация за икономическите предимства на област Шумен като важно условие за постигане на устойчиво развитие с реализиране на нови бизнес проекти и разкриване на нови работни места.

Г-н Швимбек изрази добрите си впечатления от Индустриалния парк в Шумен като място с важно значение за развитието на региона и подчерта, че бъдещи съвместни инициативи могат да бъдат полезни за двете страни. Той постави акцент на дуалното обучение като успешен модел с добри резултати в Германия, чрез който се подготвят добре обучени кадри, които се реализират успешно на пазара на труда.

Договорено беше посещение на областния управител в Бавария през следващите месеци, в рамките на което ще бъдат проведени разговори в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката, в агенция за инвестиции и агенция за насърчаване на баварския бизнес в други страни, ще бъдат обсъдени възможностите за осъществяване и задълбочаване на бизнес контактите между Бавария и България и конкретно за бъдещи проекти в област Шумен.

По време на вчерашния форум зам.-кметът по икономическо развитие на Шумен Росица Антонова, временно заместваща кмета Любомир Христов, подчерта, че голям брой баварски фирми отдавна работят на българския пазар и развиват успешен бизнес и Шумен също има какво да предложи на германските инвеститори. Тя припомни, че градът ни е един от първите в България, които изградиха и успешно развиват Индустриален парк, който има ключово географско разположение в Североизточна България. Надяваме се заедно с другите индустриални зони в региона да заинтригуваме представители на баварския и германския бизнес, посочи Антонова по време на форума.


Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *