Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Създателят на библиотеката


На 4 октомври, в 17,00 ч. в Изложбена зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще бъде открита фотодокументалната изложба „Последният възрожденец: Стилиян Чилингиров (1881-1962)”, на когото дължим създаването на Шуменската библиотека през 1922 г. като четвърта депозитна в страната, съобщават от пресцентъра на културния институт. Изложбата е организирана по повод 140-годишнината от рождението на Чилингиров – самобитен български творец с разностранно и народополезно дело, личност, която и до днес е измерение на универсализма и енциклопедизма, на възрожденската учителност и съпричастност към историческата съдба на народа ни, общественик с ценен принос за опазването на националната ни книжнина и култура.

Експозицията е организирана в петнадесет пана, разказващи за Чилингиров чрез документи, съхранени в дигиталната колекция и краеведския архив на Шуменската библиотека – снимки, включително и от архива на семейството; фотокопия на документи, писма, ръкописи, пощенски картички; фотоколажи от корици на книги и публикации в периодичния печат. А разказът представя семейството на Стилиян Чилингиров; богатото му литературно наследство – разкази, романи, поезия за деца и възрастни, драми, очерци, пътеписи, мемоари, преводи, непубликувани ръкописи; не по-малко богатото му научно наследство – изследвания в областта на историята, етнографията, изкуството, библиографията, педагогиката, политиката; отзиви и статии за него в местния и централния печат; обществената дейност на писателя; спомените му за личности и събития от обществения и културния живот в България.

Освен заслугата на Стилиян Чилингиров за създаването на Шуменската библиотека като четвърта депозитна в страната през 1922 г., експозиционен акцент са и книжните издания на библиотеката, посветени на нейния патрон.

Извън фотодокументалните пана експозицията представя част от личния архив на писателя, негови лични вещи – писалка, джобен часовник, пенсне, и негова портретна скулптура, дело на украинския скулптор Михайло Парашчук – всичките дарени на библиотеката от внуците на Чилингиров Ангел и Стилиян Папаличеви.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *