Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 289

Студенти правят мисловни карти

Уникална изложба от мисловни карти, изработени от студенти втори курс от специалностите „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика с чужд език“, бе открита днес, в Деня на Шумен, в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски, съобщава UniMedia. Централна тема в картите е „достатъчно добрият учител“.

Концепцията за достатъчно добрият учител е взаимствана от психоаналитичното разбиране за достатъчно добрият родител. Първите учители в живота на едно дете са родителите му – те учат детето си на всички онези умения свързани с оцеляване, а учителите са хората, които съпътстват децата в процеса на усвояване на различни социални и когнитивни показатели от развитието. Ролите на родителите и учителите имат решаващо значение за изграждането на личността. Автор на концепцията „достатъчно добрият родител“ е британският педиатър Доналд Уиникът (1953). Той противопоставя образите на „перфектният родител“ с този на „достатъчно добрият родител“ или „достатъчно добрата майка“ и дори подчертава значението и предимствата на това родителят да не е перфектен, пише изданието.

Хубавото в изложбата е, че студентите могат да си видят и работите на състудентите си, защото по време на обучението в електронна среда всеки работеше за себе си. А е много силно да видиш събрани на едно място стотици карти, които пресъздават мисленето, упражненията, преживяванията. Тези карти са отражение и на личния опит на студентите с техните учители”, заяви доц. Севджихан Еюбова, която стои зад идеята за създаването на експозицията.

Неда Василева, специалност НУПЧЕ, втори курс

А как се е родила инициативата? “В лекциите и семинарните упражнения по „Педагогическа психология“ студентите – бъдещи учители, имаха възможност да се запознаят с и обсъдят ролите на учителите и родителите в живота на децата (учениците). Мисловните карти са креативен начин студентите от тези специалности да съчетаят собственият си опит от контакта с учители с разбирането им относно това какви професионални и лични качества трябва да притежава достатъчно добрият учител. Част от представените мисловни карти са създадени чрез софтуерни приложения, а други са рисувани на ръка, което допринесе за по-лесното усвояване на учебното съдържание и съчетаването му с компетенции от други дисциплини. Всяка от мисловните карти е уникално творение и отразява личното разбиране на автора за достатъчно добрият учител”, заяви още доц. Еюбова.

Изложбата може да бъде видяна на третия етаж на Педагогическия факултет, уточняват от UniMedia.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *