Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Строг тъмничен

Една година затвор ефективно при строг режим присъди Шуменският окръжен съд в четвъртък за 24-годишния Велизар Ибрямов. Ибрямов беше предаден на съд от Окръжната прокуратура за извършено продължавано данъчно престъпление по член 255, ал. 1, т. 1 и 3 от НК.

На 6 юли 2016 г. осъденият регистрирал дружество „Кар 2016“ ЕООД чрез електронен подпис. Посочил като седалище на дружеството адреса на ресторант и хотел на ул. “Цар Иван Александър” в Шумен, който по никакъв начин не бил свързан с него. След това внесъл в страната 118 автомобила от различни страни в Европейския съюз. Колите на старо били регистрирани като собствени на „Кар 2016“ ЕООД.

След това с пълномощни те били предоставяни на различни хора, предимно румънски граждани. С пълномощното колите били извеждани от България, а клауза в документа позволявала на ползвателя да продава автомобила.

По линия на международния обмен на прокуратурата станало известно, че 17 от 118-те автомобила, собственост на „Кар 2016“ ЕООД, са били продадени. От продажбите дружеството на Велизар Ибрямов реализирало печалба, която подлежи на данъчно облагане. 

„Кар 2016“ ЕООД обаче не поддържало никакво счетоводство, не разполагало и с документи. За данъчните периоди от 7 юли 2016 до 1 април 2019 г. Велизар не е подал нито една данъчна декларация, въпреки че дружеството е реализирало печалба.

Щетата за бюджета е 7668 лева, което представлява големи размери.  

До постигането на ефективната присъда спрямо Ибрямов. той е бил обявяван за общодържавно издирване, търсен е и с Европейска заповед за арест. На 8 юли миналата година е установен, че пребивава в Унгария, но съдебните органи там не го задържат. 

Малко по-късно 24-годишният подсъдим е установен в Сърбия, задържан е от съда в Крушевац и предаден на 17 август 2019 г. на Окръжната прокуратура в Шумен. Първоначално  е бил задържан под стража, а впоследствие мярката му за неотклонение била изменена в домашен арест, каквато е и до момента. След обявяване на ефективната присъда, която подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна, Шуменският окръжен съд е потвърди домашния арест за Ибрямов. 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *