Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 324

Стойте си вкъщи

Приетият в шуменска болница 37-годишен  пациент с потвърдена зараза с коронавирус, е в задоволително здравословно състояние. Той се е завърнал от Банско на 14 март и по негови твърдения, е имал контакт само с едно лице преди вчера да потърси сам лекарска помощ. Това заяви д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ, след  днешното неприсъственото заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Въпреки твърденията  на пациента, от Община Шумен призовават лицата, които считат че са имали контакт със заразения да се изолират под  домашна карантина, а при необходимост да потърсят лекарска помощ..

Областният щаб призовава шуменци да си стоят вкъщи, да спазват ограничителните мерки и да не посещават паркове, детски площадки, да не се събират повече от двама души на едно място и да спазват отстояние от 2 метра, да не посещават обществени места безцелно, да ограничат излизанията си само до работното място, аптека и хранителен магазин. Във връзка с много запитвания за посещенията в парк „Шуменско плато“, областният управител Стефан Желев заяви, че няма как паркът да бъде ограден. „Можете да се разхождате, но не се събирайте на едно място, спазвайте отстояние един от друг, не организирайте пикници по заслоните, призова  Желев. На  ОДМВР е възложено да организира пропускателен режим на входовете и изходите на областния град чрез изградените от тях КПП-та.

Щабът възлага на кметовете на общини и населени места в област Шумен да информират гражданите, управителите на хранителни магазини и аптеки за недопускане в часовете от 8,30 до 10,30 ч. на лица под 60 години, както и да организират контрол по изпълнението на  със общински служители по Наредба 1 и РЗИ.

Кметовете на общини при необходимост да предприемат допълнителни мерки според спецификата на общините и актуалната епидемиологична обстановка в рамките на своите пълномощия, реши още Областният щаб.

„По дарителската сметка  са пристигнали са 8000 предпазни маски 4000 броя ръкавици. Вчера сме раздали 250 маски в болницата в Царев брод и в шуменската болница, така че откъм предпазни средства могат да бъдат спокойни. Снабдяването продължава“, заяви кметът Любомир Христов. Ой заяви още, че е предупредил да бъдат запечатани и всички кафе-автомати в града.

Областният управител уточни, че утре  рано сутринта очаква да пристигнат 800 защитни костюми за многократна употреба и 2000 маски  с висока степен на предпазване. Те ще бъдат разпределени от РЗИ само на здравните работници.

Директорът на ОДМВР Ялчън Расим призова работещите  или живеещите извън града да си осигурят в рамките на  два дни служебни бележки от работодателите, с които ще могат да влизат или излизат от града през КПП-тата.

В областна дирекция към този момент са регистрирани 9 случая на нарушаване на карантината, образувани са проверки, уведомена е Районна прокуратура, под карантина са над 100 човека.

Днес и утре работи гражданска регистрация и който иска да си промени гражданската регистрация може да го направи от 8 ч. до 17 ч. в Община Шумен, коментира кметът Христов.

Коментари

  • К март 21, 2020 в 1:38 pm

    Какво ще в решението за хората, които трябва да полагат грижи за своите възрастни родители, които са в близките села?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *