С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 167

Срещи с украински граждани

Областният управител д-р Владимир Йолов проведе поредица от срещи с украински граждани, които са настанени в област Шумен, съобщават от пресцентъра на институцията. Придружаван от заместник-областния управител Николай Колев и представители на общинските администрации, областният управител посети места за настаняване в общините Каспичан, Нови пазар, Смядово и Шумен и разговаря с украински граждани, които са пристигнали и потърсили подкрепа в областта. „Работим в синхрон с местните власти и се стремим да осигурим всичко необходимо, за да се чувствате спокойни“, каза областният управител. Той изрази солидарността си към тях и увери, че се подхожда индивидуално към всеки случай и ще бъде намерено решение на казуса на всеки от тях. На украинските граждани бяха раздадени брошури, подготвени от Областна администрация Шумен, с информация за процедурите за получаване на временен статут и правата, които той дава, както и най-важни телефони и адреси при нужда от медицинска помощ, настаняване и други. Мобилни екипи на ОД на МВР и Бюрата по труда вече са посетили местата, където има настанени групи от украински граждани и са им оказали необходимото съдействие съобразно компетенциите си.

По време на срещите областният управител съобщи, че всеки, който има нужда от помощ, може да потърси подкрепа на горещия телефон на Областния координационен център, който е на разположение на нуждаещите се 24 часа в денонощието. „Екипът ни работи оперативно. Проблемите, които възникват, се обсъждат и се търси решение веднага“, коментира областният управител. По сигнали е оказано съдействие за осигуряване на лекарства и лекарска помощ, за настаняване, регистрация, осигуряване на транспорт и храна.

С цел координация на благотворителните инициативи в подкрепа на украинските граждани областният управител проведе работни срещи с представители на БЧК-Шумен, Ротари клуб-Шумен и Скаутски клуб „Мадарски конник“. Кампаниите по набирането на храна, хигиенни материали, дрехи и др. продължават и всеки, които има желание, може да се включи. В подкрепа на украинското население община Каспичан също организира акция. През изминалите дни са осъществени две пътувания и събраната хуманитарна помощ е транспортирана и доставена до Болград и Криничное.

Екипът на Областния координационен център-Шумен благодари на кметовете, на представителите на държавните структури, неправителствените организации и на всички граждани за всеотдайността и усилията, които полагат, за да може да бъде оказана навременна и пълноценна помощ и подкрепа на украинските граждани, които пристигат на територията на област Шумен.

 За връзка и въпроси към координационния център работят откритата телефонна линия  054 / 913 004; +359 88 509 9502 и имейл адрес podkrepa@oblastshumen.government.bg.

Областният координационен център-Шумен за подкрепа на украински граждани призовава всеки, който има възможност, да подкрепи нуждаещите се.

Българският Червен кръст откри Национална благотворителна кампания в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Можете да дарите чрез:


•  
 SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.


•    
Банкова сметка в лв.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна)

РОТАРИ КЛУБ-ШУМЕН

Открита е набирателна сметка в ОББ

IBAN : BG37UBBS80021069963330

BIC : UBBSBGSF
Ротари клуб Шумен

Събраните в нея средства ще бъдат разходвани за подпомагане на настанените вече украинци и бесарабски българи.  

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *