С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Сребро и бронз за шуменци от EJOI

За първи път България има шампион на Европейската олимпиада по информатика, съобщават от пресцентъра на МОН. Български ученик постигна връх в българската състезателна информатика, като бе класиран на първо място на Европейската младежка олимпиада (EJOI) в Грузия. Осмокласникът Андрей Стефанов от Първа частна математическа гимназия в София спечели златен медал в конкуренция с 92-ма участници от 24 държави.

 

Трима ученици от шуменската Природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“ завоюваха сребърен и два бронзови медала на международното състезание. Серкан Рашид, ученик от 8 клас-сребърен медал, бронзови медали – осмокласникът Иво Иванов и Симона Христова, ученичка от 9 клас.

Ръководителите на отбора са Илиян Йорданов от Института по математика към БАН и Димитър Добрев от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Българският отбор е на трето място в отборното класиране по медали.

Новият президент на EJOI –  Бисерка Йовчева, почетен гражданин на Шумен.

В личната си фейсбук страница Даниела Русева допълва още една новина, която очевидно не е направила впечатление на МОН: „Би следвало обаче от МОН да добавят, че за президент на EJOI след оспорвано гласуване, първоначално равенство на гласовете на държавите – членки 12 на 12 и балотаж, бе избрана почетният гражданин на Шумен Бисерка Йовчева. Не зная защо от Министерство на образованието и науката са пропуснали в новината и този голям успех за България!“, завършва постът на Даниела Русева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *