Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 565

Спомени от Архива

С отворени врати днес ви посреща Държавният архив в Шумен. Специалистите са подредили изложба, с която отбелязват Деня на архивите в България – 10 октомври. Експозицията е на тема „Унгарската имиграция и влиянието й върху живота на шуменци”.

Експертът в архива Илина Папазова припомня на посетителите  събитията от есента на 1849 г., когато Шумен приема прокудени от Австрийската империя унгарски революционни дейци, водени от Лайош Кошут. В снимки и документи изложбата разказва как присъствието им се отразява върху живота на шуменци. В Държавен архив – Шумен има запазени много ценни документи, които гостите ще могат да видят. Във витрините е снимката на първия български оркестър – първи фотос, направен на територията на България, на който присъства и Добри Войников, показани са нотните листове на Михай Шафран, сведения за театрални представления, режисирани от Георг Силаги, основател на аптекарството в България.

„Държавен архив Шумен разполага както с оригинални документи, така и с интересни спомени, които дават дори една по-голяма част от информацията. Наблегнали сме на момент от епохата  – след като унгарците си тръгват, тук остават някои учители, фармацевти и документите разказват какво влияние оказват те върху българската история. Тук остава и Геза Хефер, който прави големи археологически прочувания в Мадара, Плиска, Преслав. Показано е влиянието на един учител- Колман Роже, който е преподавал по физическо възпитание. Той организира българско хигиеническо дружество, защото е вярвал в максимата „Здрав дух- здраво тяло“ и активно е пропагандирал идеите си сред шуменци. След Освобождението в Шумен присъства едно семейство – Имре и Михай Сабо. През 1933 г. ,вероятно заради Закона за защита на държавата, на бащата – учител в сарашкото училище, е забранено да заема държавна служба. Шуменци обаче, чрез  новоучреденото Българо-унгарското дружество, изпращат писма до много институции да го защитят и да го оставят на работа. Така през 1943 г. той дори става директор на училището“, разказва подробности от епохата Папазова.

В изложбата е показан и учредителният протокол от основаването на Българо-унгарското дружество от 1930 г. Основната дейност според документите, е било да направи къщата, в която е живял Лайош Кошут, музей. Нямало е средства, търсили са съдействие, собствениците на къщата не са искали да се разделят с нея, но в крайна сметка успяват.

Тези и още много документи снимки и спомени можете да видите днес до 16 ч. и да се потопите в атмосферата на миналото на Шумен.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *