С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Спират водата за напояване

В понеделник Напоителни системи спират за десетина дни водата за напояване от язовир Тича. Причината – неизпълнение от страна на МОСВ на заявените квоти с мотив, че приоритетна е питейната вода. Така стотици декари малинови и други многогодишни насаждения ще останат на сухо, въпреки сключените договори и обещанието от страна на Напоителни системи, че критични ситуации няма да има.

Кризисната ситуация стана повод областният управител проф. Добрин Добрев да свика работна среща между дружеството, доставящо вода и земеделските производители, за изясняване на ситуацията и предприемане на спешни мерки.

По време на обсъждането стана ясно, че МОСВ не изпълнява квотата с 500 000 л. месечно, което не би могло да създаде проблем за питейната вода, но ще унищожи стотици декари трайни насаждения. За проблема производителите научават от странични лица, а не от хората, с които имат договори. Те обвиниха Напоителни системи за липсата на комуникация и невъзможност да се свържат с ръководството на местния клон на дружеството, за да изяснят проблема. Ако знаехме предварително , щяхме да се организираме и по всякакви канали да се опитаме да предотвратим спирането на водата, заявиха производителите.

Според областния управител проф. Добрев няма друг вариант, освен МОСВ и Басейнова дирекция да разрешат нужните количества вода за напояване да бъдат прехвърлени от квотата за юли към юни месец. Проф. Добрев подчерта, че в областта няма друга алтернатива за водоснабдяване, освен от язовир Тича и призова да бъдат възстановени водоизточниците в Мътница и Макак.

Управителят на Напоителни системи Стоян Владимиров подчерта, че прехвърлянето на обеми от юли за юни е единственото решение, за да продължи напояването. Вчера обаче са получили писмо от МОСВ с отказ това да се случи и нямат друг вариант освен да спрат водата към масивите за напояване. В противен случай на дружеството ще бъдат наложени санкции. Очаква се квотата за юли също да бъде намалена, коментира Владимиров.

За нашите загуби никой не мисли, контрираха производителите. Те напомниха, че по договор трябва да бъдат уведомени 7 дни по-рано за възникналия проблем. Ние сме в неведение кога и за колко време ще бъде спряна водата, коментираха производителите и отчетоха проблема като чисто чиновнически. Европа ни дава пари да развиваме това производство, България казва – няма да го развивате, гневно обобщиха стопаните на малинови масиви. Те обвиниха Напоителни системи, че не спазва договорите. „Ние имаме предварителен план, направили сме за стотици хиляди лева инвестиции и вие искате да унищожите инвестициите ни. Спирането на водата е катастрофално за нас, за целия земеделски сектор. Това означава разорение на всички хора, стотици хиляди загуби“, подчертаха производителите.

Областният управител призова да се създадат условия за комуникация между производители и Напоителни системи, за да се избегнат в бъдеще подобни случаи. Единственото обаче което като областен управител може да направи е да напише писмо до МОСВ, с копие да Басейнова дирекция, с искане за прехвърляне на количества от квотата за юли към юни месец. При наличието обаче на отрицателен отговор до Напоителни системи по казуса, едва ли ще си променят мнението. Проф. Добрев призова производителите също да подготвят декларация и по всякакви свои канали да я разпространят и да търсят подкрепа, което бе прието от тяхна страна. Двата документа заедно ще бъдат изпратени в ранните следобедни часове до МОСВ, каза проф. Добрев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *