С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Слагат светофар до „Практикер“

От направеното преброяване на пътния поток и след съобразяване с всички дадености, считаме, че светофарната уредба е по-подходящ вариант от кръговото кръстовище на „Практикер“. Това стана ясно от презентацията на проектанта инж. Недка Дженева от „Институт за управление на програми и проекти“, чийто екип разработи проекта на генералния план за организацията на движение в Шумен. Той бе представен днес на обществено обсъждане в зала 363 на общината. Светофарна уредба се предвижда и на кръстовището на бул. „Плиска“ и ул. „Станционна“.

Проектът на инж. Дженева предвижда още изграждане на светофар и на кръстовището до старата Мототехника трябва да се постави светофар, тъй като колите се спускат по бул. „Плиска“ с висока скорост и създават голям риск. Тя не обясни как при поледица, пътуващите от кв. “Тракия” към Руски паметник, ще потеглят от светофара, каквито притеснения имаха шофьорите при предишни обсъждания през годините.

Планът предвижда две „Зони 30“, където разрешената скорост е 30 км/час. Едната е в идеалния център на града и обхваща от пл. “Оборище” на запад, бул. „Симеон Велики“ от север, „Съединение“ от юг,  ул. “Карел Шкорпил“, бул. „Славянски“ и до „Климент Охридски“ на изток. Предложението е ограничението да важи само вътре в карето, а не в прилежащите улици и булеварди. Другата „Зона 30” ще важи за улиците „Преслав“ и „Добруджа“, но само в района на училищата.

Проектантът обясни, че пешеходните пътеки по „Владайско въстание“, около „Бадема“, по бул. „Велики Преслав“ между Сити център и ПГСАГ са доста нагъсто в противоречие с наредбите за минимално отстояние една от друга. Част от тези пътеки ще изчезнат, ще отстранят може би и една на пл. „Кристал“.

Представеният вариант е предварителен проект, по който могат да се правят корекции и промени. Окончателното решение ще се вземе като се съобразят интересите на всички заинтересовани, отбеляза авторката.

В началото на обсъждането бившият главен архитект на община Шумен Галин Антонов забеляза, че представеният в момента вариант е съвсем различен от този, който бе публикуван на интернет страницата на общината за обществено обсъждане. Как да обсъждаме нещо, което сега виждаме, попита той. Зам.-кметът по строителство и екология арх. Николай Симеонов се опита да излезе от ситуация и заяви, че, ако е необходимо, ще качат новия вариант и, ако се наложи, може да има второ обсъждане.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *