Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 466

Слабо представяне


И петимата кандидати за поста обществен посредник на Община Шумен се представиха неубедително на днешното събеседване. Такова е мнението на комисията, изразено от нейния председател нотариус Ася Асенова. Нито един от тях не е успял да достигне оценка 4,55 като предварително условие в конкурса.
Кандидатите имаха по един час, за да отговорят на три еднакви въпроса, свързани с правомощията и работата на омбудсмана, но отговорите на никой от тях не удовлетвори комисията.
Въпреки, че няма кандидат, постигнал необходимата оценка, комисията взе решение на Общинския съвет да бъдат предложени първите трима с най-висок успех над 4 – юристите Стоян Стоянов, който получи оценка 4,46, Красен Пейчев – с оценка 4,06 и Катя Шалапатова – с оценка 4,03.
Другите двама кандидати – Ренета Петкова и Антоанета Карастоянова не успяха да съберат необходимите точки.
Според нотариус Асенова институцията има своето място в обществото, доказала е, че е полезна за гражданите на Шумен в осъществяване на връзката с общината, но не намира обяснения за слабото представяне на кандидатите, въпреки не особено трудната материя на нормативната база, която те трябва да познават.
Общинският съвет ще трябва да гласува предложенията на комисията на следващата сесия. За избран ще се счита кандидатът, който получи подкрепата на минимум 2/3 от общинските съветници. Ако това не стане, остават две опции – Общинският съвет да обяви нов, трети поред конкурс или да вземе решение да не избира омбудсман на Община Шумен.
Длъжността на обществения посредник е свободна от март тази година, когато приключи и вторият мандат на Иван Капралов. През април бе проведен конкурс, но спечелилият тогава адв. Стоян Стоянов, въпреки оценката 4,55, не получи подкрепата на 2/3 от гласовете на съветниците и изборът се провали. От 240 общини в страната само 14 имат избрани обществени посредници именно поради изключително трудното условие за избиране с 2/3 от гласовете на съветниците.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *