С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Скок на общинските такси

Нова наредба предвижда сериозен скок на цените на таксите и услугите, които община Шумен предоставя на гражданите. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на общината и предстои на юлската сесия в края на месеца да бъде обсъждана в Общинския съвет.

На пресконференция днес зам.-кметът по финанси Десислава Петрова представи проекта на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Повишение има почти при всички услуги, като при някои достига до 300%. Очаква се средното увеличение на приходите от новите такси да бъде около 50%, което според Петрова е 500 000-600 000 лв., Средствата ще бъдат използвани за инфраструктура, съфинансиране на проекти, културни и спортни прояви.

Най-сериозно скача таксата за ползване на „Арена Шумен“. При досегашните 480 лв. наемът става 1440 лв. За летния театър наемът от 930 лв. става 1050 лв, каза Петрова.

Въвеждат се нови такси за почасово ползване на залите „Плиска“ и „Младост“, и на Ученически стадион“ Цоньо Василев“ и на Градския стадион.

Ръст има и при таксите за административни услуги в строителството и селищното устройство, в сферата на гражданската регистрация. Издаването на удостоверение за настоящ адрес от 5 става 10 лева, издаване на удостоверение за съпруг/а и родствени връзки се повишава от 8 на 10 лева, а дубликатът на удостоверение за граждански брак се повишава от 15 на 20 лева.

Повишават се и цените за вход в Комплекс „Създатели на българската държава. Билетът за възрастни от 4 става 6 лева, а за деца и студенти се вдига от 1,50 на 3 лева. Отстъпка за пенсионери не се предвижда. Петрова уточни, че всеки последен понеделник от месеца входът е безплатен.

Вдигат се наемите на зали в Младежкия дом. Цената за ползване на Концертната зала става 450 лв. за мероприятие при 300 лв. досега. Наемът на голямата танцувална зала се вдига от 10 на 20 лева на час, а на малката танцувална зала от 5 на 15 лв./час.

От 300 на 450 лв. скача и цената на наема за мероприятие с вход в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на общината. Детските градини досега ползваха залата безплатно, но вече и те ще бъдат таксувани, като сумата е 50 лв./час.

Повишават се почти всички услуги, предоставяни от ОП „Паркове и обредна дейност“.

Изкоп на нов гроб скача от 90 на 200 лева. Изкопаването и погребението в стар гроб се вдига от 120 на 240 лв. Въвежда се нова услуга – оформяне на „пещ“ в мюсюлмански гроб, която ще струва 120 лв. Повишава се таксата за вход с автомобил в Гробищния парк – от 50 стотинки на 1 лев. Цената за отпечатване на 10 некролога се повишава двойно – от 3 на 6 лева.

Сключване на граждански брак в празничен ден се повишава от 88 на 100 лв., а в делничен ден – от 28 на 80 лв.

Въвежда се и такса за наемане на общинския Ансамбъл на народни песни и танци „Шумен“. Сумата за 40-минутна програма е 1000 лв. с ДДС, а за 20-минутна – 700 лв. Наемането само на танцовия състав на ансамбъла за 20 минути ще струва 500 лв.

За разполагане на щандове, витрини, стойки, фризери и други за търговия с хранителни и нехранителни стоки ще се заплаща такса за квадратен метър на ден в размер на 1,60 лв. за централната градска част и 1,40 лв. за останалата част на града. До сега те бяха съответно 1,20 лв. и 1 лев.

Намаление бележат таксите за разполагане на маси и столове пред заведения за хранене и развлечения, отбеляза Христо Цанков, ст. експерт „Търговия и реклама в община Шумен. Отпада разделението на зони – централна градска част и квартали и се въвежда единна цена 0,40 лв. на кв. м. През летния период вместо досегашните 2 лв. за маса от 2,5 кв.м наемателите ще плащат 1 лв., а през зимния 0,30 лв. на маса. Таксата на маса в закритите пространства остава еднаква и в двата сезона – 1 лв. Предвиденото двойно намаление ще доведе до стабилизиране на приходите, както и да разполагането на по-голям брой маси, смята Цанков.

Разраства се броят на електронните услуги. Отстъпка от 10% предвижда общината за всеки, който е подал и получил необходимия му документ по електронен път, уточни Петрова.

Предстои и промяна в такса Битови отпадъци. Към момента е сформираната експертна комисия, която трябва да изработи базисни модели за новия начин за определянето й, който да съответства на последните законови промени.

Според зам.-кмета по финанси направения финансов анализ сочи, че приемането на Наредба за изменени и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги ще доведе до постигане на финансова стабилност на общината, осигуряване на средства за местните дейности, осигуряване на ресурс за изграждане на съвременна инфраструктура и европейска среда за живеене на жителите на общината“.

Към този момент в Община Шумен не са постъпвали нови предложения, каза Петрова. Срокът за предложения и становища по проекта, публикуван за обществено обсъждане, е до 19 юли. Предложения и становища могат да бъдат депозирани както на място в общината, така и на електронна поща mayor@shumen.bg.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *