С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Симфониета с две музикални събития

Оркестрантите от Симфониета-Шумен ще зарадват почитателите на класическата музика с две събития тази седмица, съобщават от пресцентъра на Община Шумен. Първото от тях преплита културните нишки на Шумен, Германия и Турция. Концертът “Пресечни точки” среща на сцената диригента Несрин Байрамогуларъ и пианиста Станислав Димитров. Двамата музиканти са родени в Шумен, получават образование в Германия, но след това поемат по различни пътища, за да се срещнат отново в Шумен на сцената на концертна зала “Проф. Венета Вичева”.

Кръстопътят резонира и в концертната програма, която включва композиции от епохата на Романтизма. Публиката може да очаква симфоничната поема на Вагнер „Зигфрид идилия“, виртуозния Концерт за пиано и оркестър № 1 от Ференц Лист и напевността на любимата 5-та симфония от Шуберт. Всяка от творбите обещава да предизвика гама от емоции и да плени слушателите със своята дълбочина.

 

Второто събитие отправя в сърцето на Европа. “Класика в събота вечер” ни отвежда във Виена, където пианистът Джулиан Шлосер усъвършенства майсторството си. Освен това, програмата на концерта обединява творби от класиците Моцарт и Бетовен. Селекцията включва увертюрата към операта „Театралният директор“ на Моцарт и вълнуващото Allegro от неговия Концерт за пиано и оркестър № 9. Кулминацията е величественият 5-ти концерт за пиано на Бетовен, известен още като „Императорски“, защото първоначално бил посветен на Наполеон Бонапарт.

Вечерта ще ръководи диригентът Иван Илиев. След като придобива образование в САЩ, през последните години Иван Илиев работи като артистичен директор и диригент в Крайова, Румъния.

Не пропускайте двете музикални вечери, които ще надхвърлят границите и ще обединят всички в едно цяло. Началото на концертите е 18:35 часа, а билети се предлагат онлайн или на място пред зала “Проф. Венета Вичева”.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *