С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Сертификат за училищния омбудсман


Първият национален сертификат за омбудсман бе връчен на училищния омбудсман на СУ “Трайко Симеонов” – Шумен Антонио Георгиев. Това се случи на церемония днес в Гранитната зала на Министерския съвет. Новоизбраните над 30 ученически омбудсмани от цялата страна бяха поздравени от Министър-председателят акад. Николай Денков, Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатовa, Заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, както и Н. Пр. Мартина Фийни, Посланик на Ирландия, Н. Пр. Реймунд Фурер, Посланик на Конфедерация Швейцария в България и Андриа Брулет-Родригез, заместник – посланик на Посолството на САЩ в България.

Министърът на образованието Галин Цоков се обърна към учениците с думите: „Призвани сте не просто да посредничите, а да отстоявате себе си, вашите съученици – пред училищни директори, общински и областни ръководства, пред Министерството на образованието, пред административна и политическа власт. Всъщност отстоявате бъдещето на страната ни. Така отстоявате вашето благополучие и благополучието на съучениците си“.

Инициативата за избор на ученически парламент и омбудсман е част от проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, изпълняван от Център Амалипе. Целта й е да повиши гражданската активност сред младежите и да ги запознае с правомощията на ученическия омбудсман. Също така да се утвърди позицията на училищния омбудсман в обхванатите училища, като се предоставят нови възможности на учениците да заявяват своите проблеми и да намерят личност, на която имат доверие и която може да бъде техен представител, борещ се за правата им.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *