С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Село без гробище

Съветникът Метин Джамбазов (в дясно) поиска да бъдат отделени 40 000 лв за изграждане на гробищен парк в Коньовец

Докладна записка за заделяне на средства за изграждане на гробищен парк в село Коньовец е внесъл общинският съветник от ДПС Метин Джамбазов. Изумяващото в този казус е, че се оказва, че в селото няма и никога не е имало гробище, а покойниците се “извозват” при роднини в съседни села. Така станало и през 2017 г., когато се споминал един от около 500-те жители и близките го погребали в Царев брод.

Коньовец е създадено над старо тракийско селище и се е развило успоредно със създаването на първия конезавод по българските земи след 1864 г. Селището било под особен надзор и възможностите за каквато и да е намеса и дейност на общината там били ограничени. Земите на селото попадат в територията на държавното предприятие “Кабиюк” и са държавни, откакто конезаводът е възстановен вече като български през 1894 г. През 1911 г. е преименуван в Държавен завод за добитък и депо за мъжки разплодници, а през 2004 г. с приемането на Закона за животновъдството, стопанството е преименувано в “Държавно предприятие Кабиюк” и е предвидено да си остане 100 % държавна собственост заедно със земите.

Община Шумен не разполага със собствен имот в Коньовец и не може да изгради гробищен парк, ако държавата не отпусне парцел за това. От кметството вече правили постъпки пред областния управител, но отговорът не бил задоволителен. В хода на краткия дебат по темата кметът Любомир Христов се съгласи в бюджета за 2018 г. бъдат заложени до 40 000 лв. за изграждането на гробищен парк, ако държавата предостави терен от 5 декара.

В Коньовец живеят около 500 души, въпреки че при преброяването от 2011 г. са намерени 353, от които 38 са се определили като българи, 278 като турци, 19 цигани, 3 други, 14 не са казали какви са, а един е отказал да мисли по въпроса. Частните къщи в селото са малко, а голяма част от жителите му живеят в държавни къщи и двуетажни блокове под наем.

В село Коньовец никога не е имало гробища, а покойниците си заминават по други села

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *