С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Сезират ВАП за цената на водата

Областният управител проф. Христо Христов ще сезира Върховна административна прокуратура /ВАП/за нарушения на процедурата от страна на КЕВР във връзка с увеличение цената на водата в Шуменско. То ще бъде изпратено още до КЕВР, МРРБ, ВиК холдинга, националния омбудсман и ВиК оператора. Днес жалба внася и Община Шумен, потвърди кметът Любомир Христов. Такава мярка предприемат и други общини.

Предложението на областния управител за общ протест на процедурата получи подкрепата на всички кметове на общини в областта. Решението единодушно бе взето днес на заседание на Общото събрание на ВиК-асоциацията в Шумен. Освен това кметовете се обединиха и около идеята спешно да поискат работна среща по проблемите с местното ВиК дружество с министъра на регионалното развитие, тъй като не получават отговор на местно ниво на въпросите си, нито могат да въздействат по някакъв начин. В същото време в община Върбица, където увеличението на цената на водата е драстично – от 2,62 лв. на 5,14 лв. върви подписка. Кметът инж. Мердин Байрям призова и останалите кметове от областта да подемат инициативата.

Областният управител определи решението на КЕВР за драстичното повишаване цената на водата като нарушение, тъй като е допуснала да одобри бизнес плана на ВиК Шумен един месец преди заседанието на Общото събрание на Асоциацията, без да се съобразява с липсата на съгласуване от страна на Асоциацията по ВиК, което е в противоречие със законовите разпоредби.

Ние сме спазили всички изисквания, нямаме нарушения. Нарушението е на КЕВР, защото към бизнесплана липсва задължителното съгласуване с Асоцацията, което е задължителна предпоставка за приемане на бинес плана на водното дружество, заяви инж. Христов.

От своя страна КЕВР се аргументират с факта, че Асоциацията е имала достатъчно време за съгласуване и приема, че планът е приет без възражения, а липсата на документ – за мълчаливо съгласие.

Ние сме длъжни да защитим интересите на гражданите, подчерта областният управител. Решенията на практика се вземат еднолично от държавата, която притежава 51% от акциите на водното дружество, а 10-те общини в областта си делят останалите проценти. „Кметовете са потърпевши, защото хората не знаят, че нас никой не ни пита, тъй като държавата държи 51 % от капитала на ВиК. Тя решава, тя назначава. Няма начин и механизъм да се решат въпросите във водния сектор. Трябва глобална промяна, иначе държавата ще продължи да си решава сама каква да бъде цената на водата“, коментира шуменският кмет Любомир Христов.

Кметът на Върбица инж. Мердин Байрям беше съвсем краен. Той заяви, че очаква този месец Общинският им съвет да вземе решение за излизане на общината от Асоциацията и помоли останалите кметове за подкрепа. Инж. Байрям обоснова намеренията си с факта, че при старата цена ВиК събира от населението 700 000 лв., а инвестициите на дружеството в общината са едва 35 000 лв.

Тези цени са на база лошо управление на дружеството, коментира и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, според когото кметовете нямат лостове, чрез които да защитят хората.

ВиК Шумен вече две години се бори да прокара бизнесплана си, в който освен увеличаване цената на водата, не се забелязват съществени инвестиции. Досега от дружеството не са дали отговор на областния управител нито кой е разработил този бизнес план, дали са участвали техни специалисти и колко е заплатило дружеството за него.

И на днешното заседание на Асоциацията повечето кметове на общини докладваха, че са упълномощени да гласуват против бизнес плана на водното дружество или въздържал се. За пореден път не бе приета и инвестиционната програма на ВиК Шумен. И двата въпроса не получиха ¾ от гласовете на присъстващите, което и се очакваше. Управителят на ВиК Иван Пушкаров не присъства лично на заседанието, а бе изпратил инженер Антон Стефанов, който отказа да отговаря на въпроси.

Следващото заседание на ОС на Асоциацията на ВиК ще бъде на 08.08.2023г.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *