Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 717

Свободата в Преслав

Сн.: Община В. Преслав

Тържествата по случай 140 г. освобождението на Велики Преслав започнаха още снощи с тържествена заря-проверка на площада, с която бе отдадена почит на геройски загиналите за Свободата на България.

В зарята участваха роти от факултета по артилерия в Шумен, представители на клуб “Традиция” – “Седми пехотен Преславски Полк”, градският духов оркестър “Михаил Биков” от Шумен иученици от всички общински училища. Заря-проверката прие деканът на военния факултет проф. д-р инж. Сашо Евлогиев. Кметът д-р Александър Горчев произнесе тържествено слово за всички, които въпреки дъждовното време, посетиха събитието.

Днес тържествата продължиха в 09:30 часа с музейна експозиция на открито, военно-полева кухня и съгревателен пункт на градския площад. В 10:00 часа беше отслужена заупокойна молитва, а час по-късно бяха цветя пред Паметника на загиналите за свободата на Велики Преслав. По обед градът бе озвучен от концерт на духовия оркестър.

Минути преди да започне военно-историческата възстановка “140 г. от освобождението на Велики Преслав”, кметът Горчев произнесе слово. “Днес за 140 път заставаме прави и свеждаме глави пред на 400 паметника и паметни плочи, запечатали ликовете и имената на стотици знайни и незнайни войници, наши предци-опълченци, водили най-тежката битка в живота си – за Освобождението на свидната ни родина България, – каза Горчев. – Трети март 1878 г. е края на една война. Но тъкмо той, а не което и да е било друго събитие, възвърна българската държава на политическата карта на Европа. Смисълът на историята се оценява не по мотивите, а по резултатите.”

Военно-историческата възстановка събра хиляди граждани и гости на града на площада, където регионални клубове „Традиция“ от цялата страна, Патриотичен клуб Възраждане – Търговище, Родолюбив Комитет “Крум Страшний” – Шумен и самодейци от читалище “Развитие” представиха безсмъртни моменти от историята на България и Освобождението на Велики Преслав.

Тази година действията, разиграни на градския площад, започната от “Залеза на царствата” – падането на България под османско владичество, продължавайки с Априлското въстание и сцени от Баташкото клане, до Освобождението на Велики Преслав.

В 16:00 ч всички граждани и гости на града бяха поканени да гледат безплатно филма “Възвишение”, като подарък за празника от община В. Преслав.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *