COVID-19: Трябва ли да има ново затягане на мерките?
Да

or

Не
гласували: 734

Свикват сесия на 1 април

Прекратяване на пълномощията на председателя на Общинския съвет в Шумен ще се обсъжда на предстоящата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 1 април от 10 ч. в зала „Венета Вичева”.  Това реши на свое онлайн заседание днес Консултативният съвет към местния парламент.

Съветниците единодушно със 7 гласа „за” и 1 „против” , без ”въздържал се” приеха в дневния ред да влезе и останалата от предходната сесия точка за възобновяване на белодробното отделение към МБАЛ.

21 общински съветници поискаха прекратяване на пълномощията на председателя на Общинския съвет, поради едноличната му отмяна на мартенската редовна сесия заради липса на достатъчно докладни по важни въпроси. Тъй като в 7-дневния срок председателят не свика заседание на консултативния съвет, се наложи вносителите на искането да направят това.

На днешния консултативен съвет стана ясно, че председателят Красимир Минчев е в отпуск, поради което заседанието бе водено от зам.-председателя Ася Аспарухова. Със 7 гласа „за” и 1 въздържал се, бе прието точката за прекратяване на пълномощията на председателя да се гледа освен от Правна комисия и от комисията по  ТРСУ заради опасенията, че председателят на правна комисия е възможно да не свика заседание, тъй като в свое изявление по-рано днес ГЕРБ заявиха, че няма да участват в сесията.

Прекратяването на пълномощията на председателя на ОбС се извършва според правилника с тайно гласуване, което предопредели провеждането на присъствена сесия.

Изразени бяха опасения от възможна забрана за провеждане на сесията от страна на областния управител заради усложнената обстановка, но съветниците приведоха примери от страната и дори от Народното събрание, които преди дни проведоха свои заседания. Сесията ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, решиха още съветниците.

Съветниците изразиха тревога и по отношение на високата заболеваемост в Шумен от Covid-19 и от факта, че вече два месеца градът е в червената зона, а броят на заразените се увеличава непрекъснато. Повод за дебати в тази посока ще стане първа точка в дневния ред, свързана с искането за възстановяване на белодробното отделение към МБАЛ.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *