Маските: за (зелено) или не (червено)?

or

гласували: 129

Световен ден на сърцето

 

Специализираната болница за активно лечение по кардиология „Мадара“ съвместно с Община Шумен и Медицинския филиал в града организират информационна кампания по повод Световния ден на сърцето. Инициативата ще се проведе на 29 септември, вторник, от 10.00 до 12.00 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.

Медицински специалисти от кардиологичната болница, студенти от филиала и доброволци ще раздават информационни брошури и анкетни карти на гражданите. Идеята е да се привлече вниманието на обществото за превенция и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Световният ден на сърцето се отбелязва всяка година на 29 септември по инициатива на Световната кардиологична асоциация. На този ден стотици пациентски организации и медицински специалисти организират разяснителна кампания в помощ на профилактиката и контрола на сърдечно-съдовите заболявания.

Специалистите предлагат три стъпки за ефикасна профилактика на болестите на сърдечно-съдовата система в домашни условия:

Придържане към здравословен начин на хранене

Избягвайте храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини. Редовният прием на плодове и зеленчуци подобрява физическото състояние и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Съвет: Заменете шоколада с плод, ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на детето. Приобщете го към процеса на приготвяне на храната.

Повишаване на физическата  активност

Липсата на физическа активност е причина за 6% от смъртните случаи на планетата. Наднорменото тегло, диабетът и липсата на физическа активност при децата са основните причини да боледуват от сърдечно-съдови заболявания като възрастните.

Съвет: Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести. Насърчавайте децата си да спортуват в  училище и в свободното си време.

Отказ от тютюнопушене

Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тийнейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.

Съвет: Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на хората, които обичате. Информирайте децата за рисковете от тютюнопушенето, стимулирайте ги да изберат пътя на непушача.

Здравословното хранене, редовните физически упражнения и въздържането от тютюнопушене биха предотвратили 80% от преждевременните смъртни случаи, сочи статистиката.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *