С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Светлината на Златния век

Екипът на Археологически музей във Велики Преслав приключи работата по проекта „Новото сияние на Симеоновия Златен Век“. Той бе финансиран от Национален фонд „Култура“, а стойността на проекта бе 65 000 лв., от които 13 500 лв. са собствено съфинансиране.

На пресконференция днес директорът на музея д-р Александър Горчев, ръководителят на проекта Пламен Славов, Неда Андреева, Павлина Павлова и Светла Василева представиха резултатите от работата.

Чрез проекта успяхме да приложим нови иновативни методи, с които Средновековието да бъде представено по съвременен начин, както и да оживи чрез холограми две известни фигури от онова време – цар Симеон и книжовника Епископ Константин Преславски, заяви д-р Горчев.

Проектът, по който музеят работи през последните две години, бе по линия на възстановяване и развитие на държавни и общински културни институти, но изискването по него бе да се реализира нова продукция с нови технологии, което да доведе до по-добър маркетинг на музея, както и до насърчаване на заетите служители, каза Пламен Славов. Проектът е насочен към широка целева група – както към българи, така и към чужденци, които търсят нов, съвременен начин за представяне на културно-историческото наследство, то да достигне до по-голям брой посетители, които да го предадат на други – това е най-добрия начин за реклама, коментира Пламен Славов.

Имената на цар Симеон и книжовника Епископ Константин Преславски са подбрани чрез анкета сред посетителите. Двата холограмни образа, озвучени съответно от актьорите Веселин Мезеклиев и Леонид Йовчев, подбрани също чрез кастинг, дават възможност на посетителите да си изградят представа за времето в което са живели, за дейността им, за делата им. „Беше предизвикателство за нас. Образът на Симеон въвежда туристите в Златния век, за да може след това разглеждането на експозицията да изгради пълноценна представа за втората българска столица“, коментира Славов.

Според директора на музея д-р Горчев едно от предизвикателствата е било как в рамките на 3 минути и половина, колкото е всяко от двете видеа на холограмните изображения, да се събере и да се усети духа и силата на цар Симеон и на книжовника епископ Константин Преславски, чиито думи да предизвикат интерес към експозицията.

Една от идеите на проекта бе да се преодолее слабото посещение в музея, предизвикано от ковид пандемията. Това очевидно дава резултат, защото в края на октомври посетителите в музея са достигнали 30 000 души, при 16 000 посетители по време на пандемията. „Това е ръст от 50%, като тук отчитаме само броя на външните посетители, тъй като жителите на Велики Преслав, учениците от общината, от няколко години посещават музея безплатно. Благодарение на иновативните методи преодоляхме негативния ефект на пандемията и очакваме нови посетители“, заяви д-р Горчев.

Авторските права за холограмните фигури са на Археологическия музей, който вече има сключено споразумение с хуманитарно училище в Стара Загора. Идеята на училището е да използва иновативния метод и да програмира подобни образи, които да използва в часовете по различни учебни предмети.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *